Meer journalistiek over het Zuiden alstublieft Onderstaand artikel stond in de Standaard van vandaag. Het is erg gesteld als politici zich met dergelijke zaken bezig houden. Het aanzetten van journalisten tot het brengen van informatie is iets wat ik regelmatig verneem in de commissie media. Meestal zijn het de meerderheidspartijen met op kop de SP.A die "sturing" willen van "radio, televisie en internet". Je kan het makkelijk controleren op de site van het Vlaams Parlement. Ik besef dat je daar veel tijd en geduld voor moet (om die letterlijke weergave te lezen) hebben maar ik zal regelmatig wel de weg wijzen. Let ook op het woordje "gepsecialiseerde media over het zuiden". Wie dacht je? Meestal linkse media die rechtstreeks of onrechtsstreeks afhangen van ontwikkelingshulpprojecten en dergelijke meer. Steun steun, steun en nu ook berichtgeving en steun aan "zuidelijke" journalisten en mediaprojecten. Over welk "zuiden" hebben mijn collega's het eigenlijk? Zuiden van Spanje? Zuiden van Italië? Zuiden van Tunesië? Hoort Zuid-Afrika hier ook bij? Benidorm? Toscanië? Je merkt het. Een ondoordacht proefballonnetje met ideologische "linkse?" basis. De afronder is de fijnste. De collega's in het Parlement willen ook de VRT "verplichten" meer nieuws uit het Zuiden te brengen... Grappig hé. Als ik een lijstje maak van wat de politici op VRT allemaal willen dan kijkt er geen hond meer naar. Da's dan weer goed voor politiek rechts Vlaanderen (grijns). Je kan hier nog veel over schrijven en zeggen. Samengevat: politieke partijen die vandaag aan de macht zijn en behoren tot de meerderheid willen meer dan ooit de informatie in media sturen. Zelfs een nieuwkomer zoals Sabine Poleyn van de CD&V laat haar ware gelaat zien. Da's erg, droevig en het geeft me nog meer energie om in het Vlaams Parlement van leer te trekken tegen dergelijke manipulaties. Spijtig dat het vakantie is.... ik zal moeten wachten.
BRUSSEL - Alle Vlaamse meerderheidspartijen - behalve de VLD - hebben in het Vlaams Parlement een plan ingediend om journalisten aan te zetten vaker te berichten over het buitenland. Het zuidelijke buitenland om precies te zijn.
Ondanks de globalisering neemt de aandacht in de media voor het buitenland (en het armere Zuiden) niet bepaald toe in de media, zeggen enkele Vlaams-parlementsleden. Onderzoek bij de audiovisuele media leert dat het buitenland alleen belangrijk genoeg is bij oorlog, terrorisme, rampen en branden. Nieuws uit Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Oceanië is veeleer schaars, gefragmenteerd en discontinu. De daling in de aandacht voor het buitenland manifesteert zich het sterkst in de populaire media: populaire kanten, massamedia als radio en, vooral, tv. En dat is jammer, zo zeggen CD&V/N-VA en SP.A/Spirit, die vrezen voor een wezenlijke nieuws- en kenniskloof. De partijen pleiten - met de CD&V'ster Sabine Poleyn op kop - voor een Vlaams mediaplan voor het Zuiden. Het plan omvat een pakket maatregelen om meer aandacht voor het Zuiden en voor de ,,globale wereldverhoudingen'' in de Vlaamse massamedia te stimuleren. ,,In een globaliserende wereld is niet enkel het regionale en binnenlandse nieuws belangrijk, maar ook een genuanceerd beeld van wat in de wereld bezig is.'' Zo pleiten de partijen voor een meer structurele steun aan de bestaande, gespecialiseerde media die wel expliciet aandacht hebben voor het Zuiden en die zo expertise opbouwen. Ook onafhankelijke persbureaus met een specifiek informatieaanbod over die landen moeten meer structurele steun krijgen. Daarnaast zeggen Poleyn en haar medestanders dat het journalistieke fonds Pascal Decroos een specifieke Noord-Zuid-werkbeurs kan oprichten. Een wereldprijs voor journalisten die systematisch en origineel berichten over het Zuiden en globale wereldproblemen, moet de berichtgeving ook een duwtje geven. Daarmee is het mediaplan nog niet geschreven. De Vlaams-parlementsleden willen ook journalisten uit het Zuiden verwelkomen en ze studie- of werkbeurzen aanbieden.
Maar het meest opvallende kenmerk van het mediaplan is wel dat de Vlaams-parlementsleden ervoor pleiten om ook in de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de VRT aandacht te hebben voor het Zuiden. ,,De VRT zou een evenwichtige aandacht voor het buitenland (en meer bepaald het Zuiden) in nieuws- en andere programma's moeten nastreven.'' Misschien bedenken enkele leden van het Vlaams Parlement binnenkort een mediaplan voor operaberichtgeving omdat de meeste (populaire) media vooral over Britney Spears en aanverwanten schrijven. (bbd)