BRUSSEL 26/10 (BELGA) = Ondanks een verwacht negatief resultaat van 13,6 miljoen euro in 2006, ziet het er naar uit dat de VRT zijn financiële doelstelling over de lopende beheersovereenkomst zal halen. De openbare omroep kan immers putten uit reserves die de jaren voordien werden opgebouw. Toch is er bezorgdheid bij verschillende Vlaamse parlementsleden over de financiële toekomst van de VRT. Dat bleek donderdag bij de bespreking van het jaarverslag 2005 van de openbare omroep. Het waren tijdelijk gedelegeerd bestuurder Piet Van Roe, ondertussen één maand aan de slag aan de Reyerslaan, en financieel directeur Willy Wijnants die uitleg gaven.
De voorganger van Van Roe, Tony Mary, zat op de bezoekersbanken. Ontslagnemend directeur televisie Aimé Van Hecke kwam niet opdagen.
De VRT sloot 2005 af met een negatief resultaat van 5,9 miljoen euro. Dit jaar zal dat resultaat naar schatting op - 13,6 miljoen euro liggen. Over de periode 2002-2006 moest de VRT echter een gecumuleerd resultaat van 2,39 miljoen euro halen. Wellicht klokt de VRT af op 2,49 miljoen euro.
De omroep bouwde de eerste twee jaren immers voor 26,26 miljoen euro aan reserves op. Hoewel de doelstelling zal worden gehaald, kleurt het plaatje voor Carl Decaluwé (CD&V) niet zo rooskleurig. "In mei en juni 2006, bij de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst, hebben we onze ogen opengetrokken over de financiële situatie, geprojecteerd naar de toekomst", zei hij. Decaluwé stelde dat de VRT de voorbije twee jaar de reserves heeft opgesoupeerd aan structurele uitgaven in plaats van eenmalige projecten. Doel was volgens de christendemocraat "de politiek met de rug tegen de muur te plaatsen. Men heeft twee jaar boven zijn stand geleefd en gegokt dat men veel meer middelen zou krijgen". Hij herinnerde er overigens aan dat Tony Mary indertijd in het parlement had verklaard dat het renovatieproject van de VRT door de VRT zelf zou worden bekostigd. "Als de politiek voet bij stuk had gehouden, zou u in 2007 de werken moeten stilleggen omdat het geld op zou zijn", zei hij tot Van Roe. De nieuwe beheersovereenkomst voorziet jaarlijks een kredietlijn van 10 miljoen euro van 2006 tot 2011 voor de renovatie van de gebouwen, met een laatste schijf van 6,5 miljoen euro in 2012.
Ook Jurgen Verstrepen (Vlaams Belang) en Bart Caron (Spirit) zaten met vragen over de financiële toekomst. Van Roe antwoordde dat hij de situatie "enkel kan vaststellen". Men maakt nu de oefening om van een gezonde basis te kunnen vertrekken. Van Roe wees er echter op dat de jaarlijkse aangroei van de overheidsdotatie aan de VRT in 2007 nog 4 procent bedraagt, maar dat die groei daarna geleidelijk wordt herleid tot zelfs nul procent. Dat is zo in 2009, daarna is er opnieuw een groei.
"Het moeilijkste moet nog komen", aldus Van Roe. Wijnants gaf toe dat een deel van de reserves naar structurele uitgaven gingen. Dat kan niet anders, zei hij, want de VRT heeft een reeks nieuwe mediatoepassingen in de markt gezet die bovenop de bestaande opdrachten kwamen. Hij gaf ook mee dat de voorraden in 2007 zullen dalen, zoniet dreigt een liquiditeitsprobleem. Daarover werden wel al afspraken gemaakt. Zoals gebruikelijk waren er ook vragen over de uitbestedingen aan externe productiehuizen. Van Roe herinnerde aan de strategie van de VRT om in prime time zoveel mogelijk Vlaamse producties uit te zenden. "We zullen altijd externe producties nodig hebben", aldus Van Roe. Belangrijk is wel dat hij toegaf dat "de slinger van de klok misschien te veel in de ene richting is gegaan".
De voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, Guy Peeters, herinnerde aan het voornemen om het charter van deugdelijk bestuur te vervolledigen. Dat moet duidelijkheid scheppen over de vraag wat strategische beslissingen zijn en wat niet en spanningen tussen raad van bestuur en management voorkomen. Ook wordt de komende weken gewerkt aan een kader voor merchandising en nevenactiviteiten. Peeters liet ook verstaan dat er een oplossing in de maak is voor mensen die in regio's wonen die worden bediend door maatschappijen die onder Interkabel vallen en die daardoor de digitale toepassing 'Net Gemist' niet kunnen gebruiken.
Verstrepen wilde ook weten waarom de kosten van Klara hoger lagen dan die van Radio Donna. Van Roe wees erop dat de kostprijs van een net niet mag worden gerelateerd aan het marktaandeel. "Uit de losse pols" voerde de tijdelijke topman aan dat Klara gewoon met veel personeel werkt. Het komende crossmediaal project waarbij Klara wordt betrokken, moet daaraan verhelpen./.LOD/KVH
Vlaams parlement: cultuurkanaal komt er niet sowieso (Van Roe)
BRUSSEL 26/10 (BELGA) = Het digitale cultuurkanaal van de VRT komt er niet sowieso. Die opmerkelijke uitsmijter hield gedelegeerd bestuurder Piet Van Roe donderdag in petto voor het einde van de bespreking van de nieuwe beheersovereenkomst van de openbare omroep. Eerst moeten middelen voor het project worden gevonden, zei Van Roe. De nieuwe beheersovereenkomst met de VRT voorziet dat vanaf de ondertekening ervan, enkele maanden terug intussen, kon worden gestart met een digitaal cultuurkanaal.
Daarbij werd de mogelijkheid voorzien voor een samenwerking met de private sector, in het bijzonder met de gesubsidieerde kunstensector.
Tijdens de bespreking van de beheersovereenkomst 2007-2011 in het Vlaams parlement donderdag wilden verschillende parlementsleden meer weten over de stand van zaken rond het cultuurkanaal en over de financiering ervan. Van Roe stelde alvast dat er geen sprake kan zijn van een samenwerking met Exqi, de nieuwe cultuurzender van Euro 1080. Dat is verboden door Europa, wist Van Roe. Meer nog: "het cultuurkanaal komt er niet sowieso", stelde hij. Er is een aantrekkelijk project uitgebroed, dat werd geëvalueerd met de sector. "Maar zonder dat er nieuwe inkomsten worden gevonden voor het project, is dat momenteel ondoenbaar. Anders zal het ten koste gaan van de recurrente opdracht", zei hij. Bourgeois stelde in een reactie dat er niet in een aparte dotatie is voorzien. Van Roe had er even voordien op gewezen dat het aandeel van de overheidsdotatie in het budget van de openbare omroep vermindert van 68 naar 62 procent, voor een toegenomen opdracht. "Dat wil zeggen dat we in de toekomst 38 in plaats van 32 procent uit de markt zullen moeten halen. Dat zal niet eenvoudig zijn", voorspelde de opvolger van Tony Mary. Hij stelde dat de "gemakkelijke" manieren hiervoor zijn afgetopt, zoals het halen van inkomsten uit sponsoring op televisie. In 2007 gaat het maximaal om 8,7 miljoen euro netto-omzet.
Vanaf 2008 daalt dat bedrag tot 4,5 miljoen euro. De "moeilijke" manieren zijn gebleven, aldus nog Van Roe. Hij vreest dat de VRT telkens op kritiek zal stuiten wanneer ze geld uit de markt zal proberen te halen, maar hoopte op enig begrip. "Het zal niet willekeurig gebeuren", verzekerde de VRT-baas, die wees dat er een kader zal worden uitgewerkt.
Bij het begin van de bespreking had VLD-fractieleidster Patricia Ceysens gesteld dat de overeenkomst ruime financiële mogelijkheden biedt. Ze wees erop dat in de loop der jaren veel middelen naar de VRT zijn gevloeid. Voor haar had minister Bourgeois onmiddellijk duidelijkheid moeten scheppen over de financiële krijtlijnen van de overeenkomst. "Dan hadden we onszelf een stuk van het leed kunnen besparen", luidde het. De N-VA-minister verdedigde zich en stelde dat er niet "defensief werd gecommuniceerd.
We konden daar niet pro-actief over zijn. Eens de Vlaamse regering de knopen had doorgehakt, is er daags nadien over gecommuniceerd op een persconferentie, aldus Bourgeois.
/.LOD/KVH ./. 261453 OCT 06