Gebruiken jullie het openbaar vervoer? Voor mijn politiek mandaat zag je mij quasi nooit op trein,tram en bus. Neen, het heeft niets te maken met voorbeeldig gedrag of laten zien dat politici geloven in het openbaar vervoer… niks van aan. Als je in het parlement zit dan heb je tijd en je mag te laat komen… en je hebt natuurlijk je gratis reispas voor al dat openbaar vervoer. Toegegeven; een extra afspraak, afwijkend van het parlement dwingt je al tot supercreatief plannen, aansluitingen of… je wagen nemen.
Voorbeeld.
Vandaag om 10.00 uur beginnen. Met de auto aanschuiven vanaf Mechelen op de E19. Aankomsttijd.. vraagteken. Met openbaar vervoer: trein in Berchem, 40 minuten, 8 minuten stappen… aangekomen. Voorwaarden bij jezelf om met het openbaar vervoer te reizen: zen, rust, geen stress, geen pietje precies en goeie conditie.
Gesprokkelde ervaringen met de NMBS a la Jurgen...
- Klokvaste treinen bij de NMBS betekent meestal aankomen op het tijdstip dat de trein al vertrokken moest zijn.
- Vertragingen zijn normaal. Wees blij als ie op tijd is.
- Treinen verdwijnen soms en duiken op onverwachte plekken op. Een aankondiging dat trein X niet komt is géén garantie dat ie daadwerkelijk niet spoort en omgekeerd.
- Aankondigingen van vertragingen hoor je meestal op het moment dat je je afvraagt waar die trein blijft. Alsof je nog niet wist dat ie te laat is.
- Hou rekening met tijdsgaten. Een trein van 9u32 kan plots voor de trein van 9u44 opduiken waardoor je van perron moet veranderen om dan vast te stellen dat de latere trein die vroeger komt dan de volgende, de andere niet mag inhalen en je nog later bent dan die van 9u44..
- Koop een 1ste klas abonnement! Absoluut goed voor je gezondheid! In Nederland of Duitsland slagen ze erin een trein op het perron te parkeren tot op enkele tientallen centimeters. Naast het bordje 1ste klasse staat meestal een 1ste klasse rijtuig. In België is het altijd uitkijken.
Ik geef de –deze week dagelijkse- ervaring weer: Trein komt aan. Je kijkt naar de locomotief. Snel uitkijken naar het model: een oud roodje, de Amsterdam trein, de dubbeldekker. Dit is al belangrijk omdat je dan kan inschatten of je snel moet handelen vanwege weinig zitplaatsen of niet. Terwijl de trein voorbij raast en remt kijk je uit naar de gele lijnen en de 1. Vooraan, achteraan, meerdere rijtuigen… je staat op scherp. Je focust. De spanning stijgt. Plots zie je de 1ste klasse voorbijrijden. Lopen naar rechts achter dat rijtuig aan. (Opletten voor mensen die de tegenovergestelde beweging doen) Je weet dat als je niet tijdig de deur haalt je door al die rijtuigen moet ‘kruipen’ op drukke momenten. Als je de 1ste klasse niet zag voorbijrijden, loop je natuurlijk in de andere richting. Ik heb nu al elke plek ingenomen op het perron: aan de ingang, aan de uitgang, aan de trap, links, rechts… bedenkt het maar. NOOIT staat die 1ste klassewagon op dezelfde plek en meestal sta ik verkeerd.
Een beetje zoals de vaststelling dat ik ook steevast de kassa in de supermarkt met de minst lange rij uitpik om dan vast te stellen dat het een trage caissière is waardoor…
Juist.
U heeft het begrepen.