Deze ochtend was het weer zover. Hét lijsttrekkersdebat op de regionale televisie in Antwerpen, ATV. Wie mocht weer niet komen? Lijst Dedecker, N-VA, Spirit, CAP en nog een handvol andere politieke partijen… Volgens welke criteria de ene wel en de andere niet?
De partijen die niet in een kartel zitten krijgen te horen dat hun kartelpartner op antenne zit en dat toch hetzelfde is. (Hallo NVA?) De kleine partijen die opkomen en geen verkozenen hebben in een parlement krijgen te horen dat ze geen verkozenen hebben?! Wij krijgen datzelfde argument ook te horen. Vreemd, we zitten in het Vlaams Parlement en de senaat.
Wat zit Groen daar aan tafel te doen? Zij zijn onbestaande in kamer&senaat maar vormen voor de tv-zenders een formatie in het… Vlaams Parlement. Hey. Zoals LDD ook al technisch een fractie is. En wat heeft aanwezigheid in het Vlaams parlement dan weer te maken met de federale verkiezingen?
Trouwens; het was een Antwerps Lijsttrekkersdebat. Ik ben ook lijsttrekker hé.
Jullie merken het. Vandaag veel mensen die vroegen waarom ik niet bij ATV aanwezig was. Na een korte uitleg schudden de mensen het hoofd, onbegrip. Kan je daar iets aan doen? Het redactiestatuut is heilig en politieke inmenging op redacties kan en wil ik niet goedkeuren. Ook al gebeurt het dagelijks, hier zit een échte democraat hé. Wel beste televisiezenders in Vlaanderen, openbaar en commercieel, nationaal en lokaal… jullie hebben tijdens deze verkiezingen een loopje genomen met de journalistieke objectiviteit en onafhankelijkheid. Jullie hebben een persoonlijke politieke agenda die mogelijke invloed heeft op het kiesgedrag. Jullie hebben het spel niet meer eerlijk gespeeld… en als een spel niet eerlijk, lees democratisch, wordt gespeeld dan moet de wetgever maar ingrijpen en de democratie beschermen tegen dergelijke politieke beïnvloeding van een bevolking. Dit is te kostbaar om over te laten aan een handvol eindredacteuren en wat aandeelhouders.
Een verkiezingsgedragscode is nodig.
Hoe gaan we dit doen?
Makkelijk. 1 maand voor de verkiezing stellen we spelregels op voor alle radio en televisiezenders. Indien deze zenders politieke programma’s willen uitzenden in het kader van de verkiezingen zal men een lijst krijgen met voorwaarden in het kader van een democratisch mediabeleid, voor alle politieke strekkingen en partijen. Geen inhoudelijke bepalingen maar debatvoorwaarden bijvoorbeeld. Omschrijvingen zoals het evenwicht behouden, oog hebben volgens parlementsaanwezigheid of niet enz… Laat een commissie van mediatechnocraten daar het hoofd maar over buigen. Als je die spelregels hebt, dan moet je natuurlijk een soort ‘mediasnelrecht’ installeren. Wat zou het uithalen dat een klacht –zoals nu- pas behandeld wordt na de verkiezingen?
Snelrecht dus.
Welke sanctie? Van geld tot vergunning en rechtzettingen op straffe van. Zoals men nu reeds decretaal ook doet op het vlak van reclame en sponsoring in Vlaanderen op televisie. Tevens moet je financiële gevolgen insluiten. Televisiezenders die hier zondigen mogen geen belastinggeld meer ontvangen van de bevolking. Een regionale zender mag dus fluiten naar steun van de provincie, stad of Vlaamse overheid. Simpel toch. Je voegt daar nu verkiezingsobjectiviteit aan toe. Wie kan daar tegen zijn?
Tijd voor een parlementair initiatief, voor de vakantie. Ah ja, dit is Vlaamse bevoegdheid. Ik zal hierover een initiatief nemen en de minister aan de tand voelen. Geert Bourgeois, mediaminister, lid van een kleine partij die ook moet vechten voor aanwezigheid. Hoe zou hij daarover denken?