Vlaams Belang-raadslid Patrick Ghys ruilt zijn huidige partij in voor de Lijst Dedecker. Ook VB-collega Judy Thues stapt mee over. Samen zetelen ze voortaan als onafhankelijken.
l Mortsel
De zaakvoerder van restaurant De Vlegel verzekerde zich bij de raadsverkiezingen in oktober 2006 bij zijn debuut eerder makkelijk van een zitje in de raad. Toch kon hij, naar eigen zeggen, zich niet meer vinden in de harde lijn die het VB blijft aanhouden inzake onder meer de vreemdelingenproblematiek.
"En de LDD vormt nu een waardig alternatief dat er voorheen niet was. Zo bleek ook met een gesprek dat ik eerder had met Jurgen Verstrepen", licht Ghys toe. "VB had meermaals de kans om in sommige punten bij te sturen. Ze doen dat niet en zijn dat evenmin van plan."
Enig rancune tegenover de Mortselse raadsleden is er niet. "Wel blijft het een feit dat wij zo'n 90% van de campagne voor het VB hier gedragen hebben. En dat vertaalde zich ook in stemmen", benadrukt Ghys.
Bovendien toont hij zich nog steeds zeer ambitieus. "Ik ben opgekomen in de politiek om mee te besturen. En dat hoop ik ooit ook te doen. En met de harde lijn van VB gaat dat nooit lukken. Ik weiger voor eeuwig en altijd in de wachtkamer te zitten. Dat kan niet de ambitie van een gezonde politieker zijn. Hopelijk is dit tegelijk een signaal naar het Belang toe. Ik wil met de Lijst dedecker naar realistische oplossingen zoeken. En dat doen zij niet."
Bij VB in Mortsel wordt vooralsnog niet officieel gereageerd. "Over die kwestie wens ik liever geen commentaar te geven", heet het bij fractieleider Marc Schampaert, als we hem vragen naar een reactie omtrent de overstap van Ghys.
«Verruiming Vlaams Belang bleef uit»
VB-gemeenteraadsleden maken overstap naar Lijst Dedecker
Mortsel
Patrick Ghys en Judy Theus, twee gemeenteraadsleden van Mortsel, stappen van Vlaams Belang over naar LDD Ze zijn de eersten die de extreemrechtse partij vaarwel zeggen na de
verkiezingen van 10 juni. Het Vlaams Belang
verliest door de overstap een derde van zijn zetels in Mortsel en behoudt er nog vier. «Het programma van Dedecker zit me als gegoten», reageert Ghys. «Ik wil niet natrappen naar het Vlaams Belang. Maar van de beloofde verruiming van de partij kwam nooit iets in huis.»
Door: Luc VAN BAKEL / Het Laatste Nieuws
Patrick Ghys, een bekende horeca-uitbater in Mortsel, had het naar eigen zeggen bijzonder moeilijk met het strenge vreemdelingenstandpunt van het Vlaams Belang. «Het is niet meer realistisch. En het weegt zwaar om dragen. Ik ben voor een strenge aanpak, maar wie zijn best doet, mag daar niet scheef op bekeken worden. Tot voor deze verkiezingen was er echter geen alternatief in het politieke landschap. De Open Vld was voor mij geen optie. Het programma van Dedecker zit me dan weer als gegoten.» Naast de uitbater van taverne De Vlegel, maakt ook gemeenteraadslid Judy Theus mee de overstap.
Onafhankelijk
Voor de Vlaams Belang-Vlott-fractie in Mortsel betekent de overstap een zware aderlating. Ze valt van zes zetels terug op vier. Ter vergelijking: CD&V/N-VA heeft zeven zetels, sp.a/spirit/groen eveneens. Open Vld telt er vijf, maar werkt nauw samen met Mortsel Anders, dat twee verkozenen heeft. De kersverse LDD'ers zullen de komende jaren wel als onafhankelijken moeten zetelen omdat LDD nog niet bestond bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.
'Dikke vrienden'
Patrick Ghys haalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar nog het nationale nieuws. Onder de titel 'Dikke Vrienden' poseerde de toenmalige VB'er samen met een lokale VLD-kandidaat op verkiezingsdrukwerk, tot groot ongenoegen van de liberalen. Ghys is ook mede-oprichter van 'Horeca in Gevaar', de nieuwe belangenvereniging voor horecazaken die in de nasleep van het rookverbod in restaurants werd opgericht en een alternatief wil bieden aan 'Horeca Vlaanderen'. De vereniging begon als een politieke neutrale belangengroep, maar gaf kort voor de gemeenteraadsverkiezing toch publiek stemadvies voor haar advocaat, Hugo Coveliers (Vlaams Belang-Vlott). «Ik hoop dat door mijn overstap die neutraliteit ook daar weer in ere wordt hersteld», reageert Ghys daarop. «De vzw mag heus niet enkel de belangen van een beperkt groepje horeca-uitbaters verdedigen, maar moet iedereen kunnen vertegenwoordigen, los van politieke ideologie.»