Docent mediarecht Leo Neels: 'Politieke tv blijft verboden'
"Internet is maar het middel, het gegeven blijft dat je als politieke partij een omroepactiviteit ontwikkelt, en dat mag niet", zegt docent mediarecht Leo Neels. Hij acht het niet onwaarschijnlijk dat Verstrepen, na zijn boete voor de politieke radio die hij bij het VB maakte, weer in de problemen komt. Volgens Neels blijft de essentie van het mediadecreet dat politieke partijen geen radio of tv mogen maken, en dat is tenslotte nog altijd wat Jurgen Verstrepen en Jean-Marie Dedecker willen doen. "Herinnert u zich de Koerdische omroep in Denderleeuw, die na enkele dagen uit de ether is gehaald?", zegt hij. "Hier gaat het om een internetinitiatief, maar in wezen komt het neer op wat in het decreet als een omroep wordt beschouwd: radio of tv vanop één punt verspreiden naar een potentieel ruim publiek. Wat Verstrepen wil doen, is op zich een omroep, of men nu aan de decretale definitie heeft geprutst of niet. En dus stelt er zich wel degelijk een probleem." Een andere vraag die zich stelt, is of dat verbod op politieke radio en tv houdbaar is nu iedereen via internet kan verspreiden wat hij wil. "Ja, dat is houdbaar", vindt Neels. "Maar slechts in die mate dat je als Vlaamse Gemeenschap controle hebt op de verspreiding van internetcontent. Als Verstrepen zijn inhoud van elders online zet, kun je daar als overheid nog heel moeilijk tegen optreden. Je hebt weinig vat op wat er allemaal binnenkomt."
Verstrepen werkt aan web-tv voor Lijst Dedecker BRUSSEL - Vlaams Parlementslid voor Lijst Dedecker Jurgen Verstrepen werkt opnieuw aan een eigen multimediaal platform, waarop onder meer door zijn partij gemaakte televisie te bekijken zal zijn. Verstrepen zoekt daarmee opnieuw de grens op van wat decretaal toegestaan is. Een eerdere poging om voor zijn vroegere partij Vlaams Belang internetradio te maken kwam hem op een verbod en een boete te staan. Sindsdien zijn politieke internetfilmpjes wel toegestaan, maar Verstrepens ambities reiken verder. Halfweg volgende maand wil hij zijn platform lanceren.
Verstrepen maakt voor LDD internet-tv BRUSSEL - Vlaams Parlementslid Jurgen Verstrepen werkt opnieuw aan internettelevisie voor zijn partij Lijst Dedecker (LDD). Vanaf eind januari heeft LDD een eigen tv-zender op www.lddtv.be. En dat druist mogelijk in tegen het Vlaamse mediadecreet. Dat zegt dat tv- en radiozenders onafhankelijk moeten zijn van politieke partijen. Precies daarom kreeg Verstrepen een boete van 12.500 euro toen hij in een vorig leven internetradio maakte voor zijn vorige partij Vlaams Belang. Sinds kort zijn politieke internetfilmpjes op YouTube wel toegestaan, maar of LDDTV ook daar door de beugel kan, is maar de vraag. (PGL)
Bart Caron (Spirit) vindt geen graten in het nieuwe internetinitiatief van LDD, omdat het sinds de aanpassing van het mediadecreet niet meer als 'televisiedienst' in de strikte zin gedefinieerd kan worden. "Het is niet uit sympathie voor Verstrepen dat ik dit zeg. Maar als hij zo graag de blijde boodschap wil verkondigen via internet-tv, mag hij gerust zijn gang gaan."
Caron was als Vlaams Parlementslid nauw betrokken bij de aanpassing van het mediadecreet, waardoor het licht op groen werd gezet voor onder meer campagnefilmpjes op websites van politici. Hoewel er volgens juristen een brede schemerzone blijft bestaan tussen YouTubeachtige filmpjes en echte tv-programma's, is er door de recente aanpassing veel mogelijk geworden, zegt Caron.
Naar de letter van het decreet moeten tv-omroepen nog altijd onafhankelijk zijn van een politieke partij, maar de definitie van wat een omroep is, werd grondig bijgeschaafd: "Het komt erop neer dat wie internet-tv maakt dat vrij kan doen zolang het geen economische hoofdactiviteit is. Als LDD tv wil maken om te prediken voor eigen kerk, dan mag dat. Ze kunnen niet beginnen met ontspanning of sport."
Mocht Verstrepen toch dingen doen die strikt genomen niet kunnen, dan is Caron bereid om de decreten nog te helpen versoepelen. "Waarom zouden amateurs professionals als Verstrepen hun gang niet mogen gaan? Trouwens, mediawetten moeten de evolutie van de media volgen, niet omgekeerd."