Parlementsleden Jurgen Verstrepen en Carl Decaluwé eisen namen en cijfers bij VRT-rapport Rekenhof
Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen is not amused met de verwijten van Tony Mary aan zijn adres (DM 21/6). Dat betekent niet dat hij terug zal schelden. In de plaats wil Verstrepen, net als collega-parlementslid Carl Decaluwé, meer details over het vernietigende rapport van het Rekenhof over het VRT-beleid van voormalig topduo Mary en Van Hecke.
Door Brecht Decaestecker
BRUSSEL l 'Tony Mary maakt veel lawaai', reageert Jurgen Verstrepen (LDD), 'maar de rol van Aimé Van Hecke was veel interessanter. Elke commerciële deal passeerde bij hem. Die deals willen we zien.' Het bureau van het Vlaams Parlement moet nu beslissen of de parlementsleden die details kunnen krijgen.
Het was niet mals wat parlementsleden Jurgen Verstrepen en Carl Decaluwé (CD&V) zaterdag in onze krant naar hun hoofd kregen geslingerd van Tony Mary, tot september 2006 gedelegeerd bestuurder van de openbare omroep. "Al vier jaar lang zorgen Carl Decaluwé en zijn maatje Jurgen Verstrepen in het parlement voor een sfeer als in het Duitsland van 1932", zo liet Mary noteren. De aanleiding was de vergadering van de commissie Media anderhalve week geleden, toen het rapport van het Rekenhof over de financiën van de VRT op de agenda stond en het duo ook stevig uithaalde naar het beleid van Tony Mary, die toen op de achterste rij zat mee te luisteren.
"Iedereen mag een beroep doen op het recht van vrije meningsuiting", reageert Verstrepen nu, "maar ik was wel razend toen ik dit las. Veel mensen zeiden me: 'Jurgen, dit is zo laag bij de grond dat je daar niet op moet reageren.' Maar als ze ons vergelijken met wat er in Duitsland in de jaren 30 van de vorige eeuw gebeurde, dan til ik daar wel bijzonder zwaar aan."
In plaats van Mary de huid vol te schelden, willen Verstrepen en Decaluwé hem aan de schandpaal nagelen met concrete feiten. Volgens het rapport van het Rekenhof vond er bij de VRT tussen 2004 en 2006, toen Tony Mary CEO en Aimé Van Hecke directeur televisie was, te weinig mededinging plaats als er over een contract moest worden onderhandeld. Bovendien zijn die contracten te weinig transparant.
"We wachten op nieuwe gegevens van het Rekenhof", vertelt Verstrepen, die samen met Decaluwé aan de verantwoordelijken van het Rekenhof in het Parlement vroeg of ze die contracten konden zien. Daar werd toen twijfelend en uiteindelijk afwijzend op gereageerd. "Hoe meer ze ons het gevoel geven dat we daar niet te veel achter moeten zoeken, hoe meer we de druk zullen opdrijven", aldus Verstrepen.
Geen reserves meer
"We willen transparantie", zegt Verstrepen. "We willen weten wat er was en hoe de vork aan de steel zat. Het feit dat de Vlaamse regering vandaag op zoek moet naar meer geld voor de openbare omroep komt door het beleid van het vorige bestuur van de VRT. Zij hebben de reserves erdoor gejaagd. Er wordt dan snel geroepen dat wij de overheidsmiddelen aan de VRT willen afbouwen, maar dat heeft er niets mee te maken. Het gaat alleen over transparantie van de financiering."
Als er iets fout is gelopen, dan moeten de bewijzen daarvoor volgens Verstrepen aanwezig zijn op de Reyerslaan. "De boekhouding wordt toch jarenlang bijgehouden? Het lijkt me niet onmogelijk om die retroactief te bekijken. Dit gaat over overheidsgeld. Gebeurt dit bij een bedrijf dat op de beurs genoteerd is, dan duikt het aandeel nu in de rode cijfers en kun je het faillissement aanvragen en de boîte sluiten."
Volgens Verstrepen moet ook de rol van Aimé Van Hecke, door Decaluwé in het Parlement al 'destijds de echte nummer één bij de VRT' genoemd, niet onderschat worden. "Alle commerciële deals passeerden langs hem."
Dat hij via Aimé Van Hecke diens levenspartner Bettina Geysen, voormalig netmanager van Eén en nu voorzitster van de Vlaams Progressieven, wil aanvallen, ontkent Verstrepen. "Wij zijn geen politiek spel aan het spelen. De enige die dat doet, is Bart Carron, die in een opiniestuk in jullie krant schreef dat het rapport van het Rekenhof in opdracht van bepaalde politici werd uitgevoerd."
Het bureau van het Vlaams Parlement zal nu moeten beslissen of Verstrepen en Decaluwé cijfers en namen bij alle door de VRT afgesloten contracten kunnen zien. De kans dat het bureau positief zal antwoorden, lijkt groot, maar niet zeker. "In het verleden is altijd positief geantwoord op dergelijke vragen", zegt Marleen Vanderpoorten (Open Vld), voorzitster van het Vlaams Parlement. "Maar ik kan nu niet vooruitlopen op die beslissing. Als hun vraag ons op tijd bereikt, zullen we daar maandag over discussiëren en een beslissing nemen."
'Persoonlijke oorlog'
In dat bureau zetelen naast de voorzitster van het Parlement de fractievoorzitters van de politieke partijen. Voor Open Vld is dat Sven Gatz, die er geen problemen mee heeft dat de contracten kunnen worden ingekeken, maar dat niet meteen nodig acht: "Niemand wordt er beter van als er een persoonlijke oorlog moet worden gevoerd tussen bepaalde parlementsleden en het vorige management van de VRT. Het Rekenhof heeft ons een goed rapport gegeven waaruit conclusies getrokken moeten worden. Ik weet niet of het nog zin heeft om nu nog in allerlei kieren op zoek te gaan naar zogenaamde onregelmatig uitgevoerde zaken."
n Jurgen Verstrepen (LDD) en Carl Decaluwé (r., CD&V) reageren kalm op de uithaal van Tony Mary in de weekendkrant en vragen meer details over het beleid onder de ex-VRT-bestuurder.
Cijfers en namen? bwah nee, de bevolking heeft totaal niet het recht te wegen hoeveel met hun geld werd gefraudeerd.
Nee, de bevolking hoeft zich geen vragen te stellen wat met hun geld gebeurd. Ze kan meteen stellen dat ze zich niet heeft te bemoeien met de "fraude" die met hun geld gebeurt.
Dat is dus nog een stap verder in dit apenland.
Er is de laatste jaren nog maar 1 manier om rijk te worden: bij de overheid werken! En op deze manier belastingsgeld voor miljoenen euro's achterover drukken in eigen zak.
Geplaatst door: Koeneman | juni 24, 2008 om 11:18 vm
Laat me niet lachen. Ver$trepen en Decaluwé doen jarenlang niks anders dan continu Mary voor alles en nog wat uitschelden, en als Mary daar in 1 interview iets over zegt, is dat een 'uithaal', waarop ze dan 'kalm' gaan reageren. En dan nadrukkelijk zeggen dat je géén politiek spel speelt "maar die andere, die Caron, die wel!". Is dàt wat jij verstaat onder 'geen persoonlijke oorlog voeren?'. Erg geloofwaardig. Dat je Mary daarenboven verwijt 'lawaai te maken' is, gezien de titel van je eigen weblog, zo mogelijk nog belachelijker. En waarom zou je nu ineens wél met 'namen en cijfers' kunnen komen, als je die niet eens had toen Van Hecke en Mary wel nog voor de vrt werkten? Zowel je toenmalige partijgenoten in de raad van bestuur van de vrt als jijzelf en je collega's in de 'mediacommissie' van het Vlaams parlement hebben nooit iets gevonden om de vrt op te 'pakken'. Het Rekenhof ook niet. En nu gaan 'Milhouse' Decaluwé en jij dat wel kunnen? Ik ben benieuwd. Voorlopig zie ik je nog niks anders doen dan wat je altijd doet: wild met modder smijten in de hoop dat je vroeg of laat iets raakt.
En nog iets: waarom heb je de naam van je partij onzichtbaar gemaakt in je artikel? 'n Ongelukje van de 'mediaspecialist', of heb je alweer ruzie? Ik hoop voor jou het eerste, want veel partijen waar je nog kan aankloppen zijn er niet meer, en op je ééntje raak je nooit meer binnen in het postjesreservaat voor overtollige backbenchers dat de mediacommissie is.
Geplaatst door: Monika Persoons | juni 25, 2008 om 10:44 nm