Minister Bourgeois zet leden VRM onder druk om ontslag te nemen
Vlaams mediaminister Geert Bourgeois (N-VA) oefende druk uit op de drie mediaspecialisten van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) om hen ontslag te doen nemen. Een en ander hangt nauw samen met spanning tussen de voorzitter en de ondervoorzitter enerzijds en de mediaspecialisten anderzijds.
Door Tom Cochez
BRUSSEL l 'Een schandalige ingreep van de politiek op de autonome mediaregulator', zegt Vlaams Parlementslid Jurgen Verstrepen (LDD).
De VRM is het kroonjuweel van het mediabeleid van Geert Bourgeois en haar belangrijkste opdracht is om als autonoom orgaan, vrij van politieke inmenging, de mediawetgeving in Vlaanderen te handhaven. De VRM werd opgericht na een dreigende procedure bij de Europese Commissie en een veroordeling bij het Europese Hof van Justitie. Het jaarverslag 2007, mede ondertekend door de voorzitter, maakt melding van een zeer succesvol jaar.
Toch lekte vorige week via deze krant het ontslag van de voorzitter en de ondervoorzitter van de VRM uit. Dat ontslag hangt nauw samen met hoog oplopende spanningen tussen de magistraten, voorzitter Jo Baert en ondervoorzitter Dirk Albrecht enerzijds en de drie mediaspecialisten anderzijds. Voorzitter Baert, die een zeer strikte toepassing van de regelgeving voorstaat, haalde in afwezigheid van de al maanden wegens ziekte afwezige ondervoorzitter geregeld bakzeil in discussies met de mediaspecialisten en gaf er bijgevolg de brui aan.
Dat deed hij niet zonder zijn gram te halen. Verschillende bronnen bevestigen aan De Morgen dat er de voorbije dagen verregaande pogingen zijn geweest om de drie mediaspecialisten opzij te schuiven. Dat zou een voorwaarde geweest zijn voor het ontslag van Baert en dus ook een onderdeel van een deal tussen de ontslagnemende voorzitter en minister Bourgeois.
"Er is de voorbije dagen zeer zware politieke druk uitgeoefend", zegt Jurgen Verstrepen. "Minister Bourgeois wil de hele VRM opdoeken om vervolgens een nieuwe samen te stellen waarin de voorzitter desgevallend kan terugkeren. Dat is een grove, niet tolereerbare inmenging van de politiek in een onafhankelijk agentschap."
De voorbije dagen werden de drie VRM-leden, elk met een eigen politieke signatuur, op directe vraag van Bourgeois door de respectievelijke meerderheidspartijen onder druk gezet om uit eigen beweging ontslag te nemen. Net omdat de VRM een buffer tussen media en politiek moet zijn, kan de Vlaamse regering de voor vijf jaar aangestelde VRM-leden niet zomaar ontslaan. Een dergelijke ingreep zou politiek ook zo goed als onverdedigbaar zijn.
Over de hele zaak werd een verslag gemaakt door Christine Claus, secretaris-generaal van het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Dat verslag werd doorgestuurd naar de verschillende kabinetten van de viceminister-presidenten van de Vlaamse regering.
Op het kabinet van Bourgeois zelf werd een van de drie mediaspecialisten, Patrick Herroelen, ontboden met de vraag zijn ontslagbrief te ondertekenen. Zo niet, luidde het dreigement, zou hij ontslagen worden. Zelf ontslag nemen zou de galantste uitweg zijn. Herroelen tekende zijn ontslagbrief, maar stuurde achteraf, in het besef dat hij niet zomaar ontslagen kan worden, een aangetekend schrijven met de vraag om de ontslagbrief als ongeldig te beschouwen.
De ontslagbrief van de tweede mediaspecialiste, Katrien Van der Perre ligt klaar, maar net zoals Herroelen weigert ook de derde mediaspecialist van de VRM, Peter Vandeborne, om onder politieke druk ontslag te nemen.
Minister Bourgeois wenste gisteren geen commentaar te geven. Katrien Van der Perre was onbereikbaar. Patrick Herroelen weigerde ieder commentaar en ook Peter Vandeborne wou nog geen reactie geven. "Ik ga ervan uit dat minister Bourgeois, die van beter bestuurlijk beleid een speerpunt heeft gemaakt, de juiste beslissingen zal nemen in dit dossier."