Ik wou het toch even, kort, hebben over LinkedIn, ‘een online sociaal netwerk dat zich richt tot professionals’.
LinkedIn, hoe verzin je zoiets ?
Wat doet die hoofdletter ‘I’ in het midden van een woord ? Welke maffe marketingclown heeft dat nu weer uit zijn mouw geschud ? En waar is dat allemaal goed voor ?
Een sociaal netwerk, daar kan je moeilijk bezwaar tegen hebben. Dat is een groep van mensen die elkaar kennen. Zelf heb ik nogal wat sociale netwerken. Mijn buren, de mensen van voetbalclub Lierse, omdat ik daar nu eenmaal vrij vaak kom, de moeders van de kinderen die met mijn kinderen in de klas zitten (met de vaders wil ik niks te maken hebben), de mensen op de gang van het Vlaams Parlement waar Streep zijn bureau heeft. Meer zijn dat er niet.
Die mensen op de gang is maar bij wijze van spreken, want buiten Mieke Vogels die, bien étonné de se trouver ensemble daar ook zit, zegt er niemand van die pipo’s goeiedag tegen mij.
Maar sinds een jaar of wat word ik geregeld lastig gevallen door boodschappen in mijn mailbox met de vraag of we willen linken. Eerst dacht ik aan seks, al geef ik toe dat ik daar wel meer aan denk. Maar neen, het bleek ‘professioneel’ te zijn. Mensen van bedrijven waar ik ooit een blauwe maandag gepasseerd ben, voelen zich plots geroepen om opnieuw met mij in contact te treden. Een soort virtuele reünie, denk je dan.
Dus, wat doe je dan ? Je bent geen hond, en je zegt: “Ja, doe maar, link me maar en hoe is het overigens met u ?” Want verder gaat mijn zin voor reünie nu ook weer niet.
En dat is het dan. Want je krijgt daar geen enkele reactie op. Geen enkele.
Het is dus niet de bedoeling om te linken, om die mensen nog eens te zien of te spreken, om daar een contact, zelfs professioneel contact, mee te onderhouden. Het gaat er alleen maar op om jouw lijst met contacten zo groot mogelijk te maken! Daar alleen gaat het om. Het is de Panini-prentjesverzameling van de moderne yup. Het is het huidige equivalent van ‘wie heeft de grootste’. Vergeet wat ze vertellen in hun aanmelding.
‘Because you are a person I trust, I want to add you to my contact list’.
Ammehoela ! Dat heeft er niks mee te maken. Ze willen alleen een groter, langer lijstje dan hun buurman of collega. Want verder trekt niemand zich ooit nog ene knijt aan van zijn contacten.
Probeer het eens, als je me niet gelooft. Je kan dan een ‘message’ sturen naar de mens die jou heeft uitgenodigd. Doe dat dan eens. Dan zal je zien dat er nooit ofte nimmer iemand antwoordt. Die ene keer dat ik dat gedaan heb – het was een vrouwelijke ex en ex-collega – was voor de pruimen. Ik ben er van overtuigd dat dat kieken niet eens meer weet hoe je die mailtjes moet openen.
Vanaf nu moet u me dus niet meer contacteren. Ik doe niet meer mee. Het is maar dat u het weet.
Terry (324 contacten)
LinkedIn is een online sociaal netwerk dat gericht is op professionals. In juli 2007 waren er wereldwijd meer dan 12 miljoen geregistreerde gebruikers. LinkedIn groeit de laatste jaren zeer sterk, en binnen Europa met name in Nederland. In Nederland zijn er volgens LinkedIn Corp. "350.000 tot 1 miljoen" leden.[1] Het belangrijkste doel van de site is om geregistreerde gebruikers elkaar te laten profiteren van elkaars (zakelijke) netwerk. Dat gebeurt door je te verbinden (connecten) met andere gebruikers die je vertrouwt.