Telkens weer laat het federale niveau aan Vlaanderen weten dat ze 'superieur' zijn. Nu ook over het Vlaams huis in New York. Volgens De Gucht zijn de normale diplomatieke kanalen ruimschoots voldoende. Zal wel. Als je de resultaten van dat niveau bekijkt dan raak je na al die jaren in het buitenland niet verder dan wafels, bier en kastelen. Vlaanderen heeft dus meer dan ooit een eigen diplomatie nodig én een eigen promotiesysteem in het buitenland. Vlaanderen denkt eindelijk eens werelds, buiten haar grenzen... en dan zie je hoe beklemmend de engdenkende Belgische politici zijn...
Federaal minister De Gucht heeft openlijk zijn twijfels geuit over het nut om een extra Vlaamse diplomaat naar de VS sturen om specifiek het autodossier op te volgen. Volgens hem stelt Vlaanderen voor de Amerikanen niets voor en is ‘Flanders’, daar toch nog altijd vooral de buurman van de Simpsons. Met die denigrerende uitspraken toont De Gucht net de noodzaak van een Vlaamse diplomatie aan.
Het feit dat Vlaanderen in Amerika onvoldoende gekend is, is immers correct. Dit hebben we te danken aan de Belgische diplomatie, die de belangen van Vlaanderen sinds jaar en dag fundamenteel miskent. En dat we op De Gucht niet moeten rekenen om die Vlaamse belangen toekomstgericht veilig te stellen is niets nieuws!
Minister-president Peeters heeft vervolgens zijn plan om een extra Vlaamse gezant naar de VS sturen definitief opgeborgen. Peeters wilde naar verluidt geen aanleiding geven tot wrijvingen. Door af te zien van dit voorstel gaat Peeters eens te meer op zijn buik liggen voor De Gucht en worden de Vlaamse belangen eens te meer ingeruild voor de federale belangen. Peeters mag en moet voor de CD&V dreigen, maar de beslissingen worden in de Wetstraat, 16 genomen en niet op het Martelaarsplein. De parallel met de gemeenschapsdialoog die dood en begraven is, is overduidelijk.
LDD pleit voor het uitbreiden van de diplomatieke vertegenwoordiging van Vlaanderen in het buitenland. Vlaanderen heeft sinds jaar en dag bevoegdheden inzake buitenlandse aangelegenheden. Het wordt dan ook de hoogste tijd dat Vlaanderen ten volle gebruik maakt van deze bevoegdheden. Intussen moeten we ons noodzakelijkerwijze behelpen met het uitsturen van diplomatieke versterking.
Vlaanderen heeft er op dit ogenblik alle belang bij om minstens tijdelijk diplomatieke versterking naar de Verenigde Staten te sturen, dit om accuraat in te kunnen spelen op de opportuniteiten van het relanceplan van de regering-Obama, en vooral om de actuele automobieldossiers op te volgen, met name die van GM. Als wij daartoe op de De Gucht en federale regering moeten wachten vissen we achter het net en gebeurt er weer niet veel... zoals niets gebeurt in die federale regering sinds 2007.