In het Vlaams Parlement moest er gestemd worden over mijn ingediende motie (ik vraag de regering iets..) Onderwerp: de objectiviteiteis voor de VRT (die niet bestaat) op te nemen in de wetten of beheersovereenkomst. Tot mijn verbazing willen N.Va-Groen-SP.a-CD&V (uitgezonderd Carl Decaluwé) géén objectieve VRT. Zij stemden tegen. Hier kan je de motie met vragen lezen.
Dit is politiek achterbaks gedrag. Vanaf nu moet niemand van de andere politici die tegen de objectiviteiteis bij de VRT heeft gestemd nog klagen bij 'slechte' of 'andere' behandeling door de openbare omroep. Vanaf nu is dit mijn guerilla geworden in de commissie media en met veel plezier ...
Tussenkomst Vlaams Parlement/Verstrepen:
Mijnheer de voorzitter, deze met redenen omklede motie verschilt enigszins van de met redenen omklede motie die net is weggestemd. Ik zal zeggen om welke belangrijke reden iedereen toch best even kan luisteren. Wie mijn met redenen omklede motie heeft gelezen, weet wat in de tekst staat. Ik ben namelijk van plan dit documentje de komende jaren te pas en te onpas te gebruiken, te misbruiken en onder de aandacht te brengen.
Tijdens de discussie over de gelijke behandelingen van partijen door de openbare omroep hebben we naar de uiteenzetting van minister Lieten geluisterd. Zij heeft op een bepaald ogenblik verklaard dat er binnen de VRT voldoende waarborgen voor objectiviteit en neutraliteit zijn. Dit was in feite de trigger. Ik had niet meteen een antwoord op deze stelling. Ik vroeg me dan ook af welke waarborgen in de regelgeving, de decreten en de beheersovereenkomst zijn vervat. Ik ben beginnen zoeken. Tot mijn grote verbazing heb ik vastgesteld dat heel wat zaken zeer vaag blijven.
In de beheersovereenkomst met de VRT valt hierover in feite weinig terug te vinden. Het enige wat ik heb teruggevonden, is "het stimuleren van de sociale dynamiek en cohesie en het ondersteunen van waarheidsgetrouwe informatie". Het woord 'objectiviteit' staat er niet in. Bovendien gaat het om een ondersteuning en niet om een eis.
De journalisten zijn aan de journalistieke code gebonden. Het gaat me evenwel om de mensen die nieuws-, duidings-, informatie- en amusementsprogramma's maken. Politici worden soms uitgenodigd. Soms worden ze met beledigingen tegen de muur gekleefd. Dit belangt ons in feite allemaal aan.
Ik zuig dit niet uit mijn duim. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft gesteld dat de openbare omroep in heel het aanbod aan programma's consistente criteria moet hanteren. De afweging per programma of per rubriek is een minder consistente werkwijze. In de geldende beheersovereenkomst wordt vaak naar de ondersteuning van waarheidsgetrouwe informatie verwezen. Er is geen sprake van een verplichte objectiviteit.
De minister heeft in haar antwoord ook naar de resoluties van Praag verwezen. Ik heb die ook even opgezocht. Die resoluties handelen niet over objectiviteit, maar over de onafhankelijkheid van de omroepen. Dit betekent dat de objectiviteitseis nergens is opgenomen.
De enige melding van objectiviteit is terug te vinden in de wet van 18 mei 1960 houdende de organisatie van de instituten der Belgische radio en televisie. Deze wet stelt de voorwaarden voor uitoefening van het zendmonopolie vast. In feite gaat het hier om de oprichting van de BRT en de relatie tussen de zender en een preventieve regeringscensuur.
Dit zijn alle feiten. Ik heb ze mooi opgelijst. Ik kan hier nog een uurtje over blijven praten, maar dat zal ik niet doen. In feite vraag ik in deze met redenen omklede motie niet veel. Ik vraag zelfs heel weinig. Het staat letterlijk in de tekst. Het gaat slechts om twee puntjes.
Ik vraag de Vlaamse Regering initiatieven te nemen om de objectiviteitseis in de regelgeving te verwerken en volgens duidelijk omlijnde criteria te bepalen. Het is niet mijn bedoeling die criteria zelf op te stellen. Dat moet door een verzameling mensen van verschillende politieke strekkingen gebeuren.
Ik probeer deze aangelegenheid te ontkleuren en te depolitiseren. Eigenlijk ben ik begaan met het welzijn in de media van alle Vlaamse volksvertegenwoordigers. Dit is een daad van bezorgdheid, zeker in tijden van verkiezingen en zeker als ik zie welke Vlaamse volksvertegenwoordigers na de verkiezingen klagen over de wijze waarop ze door diezelfde media zijn behandeld.
Laten we beginnen bij de openbare omroep. Kijk welke criteria er zijn voor objectiviteit en schrijf die eis voor objectiviteit in. Dan is die discussie van de baan. Het gaat over uw welzijn, uw politieke toekomst. Ik vraag u die objectiviteitseis te verwerken in regelgeving en in de beheersovereenkomsten. Niet meer dan dat.