Ik weet het, de titel is hard en geloof me, ik zou het ook anders willen. Het is enorm spijtig voor de mensen die hun jobs verliezen en Antwerpen verdient dit niet maar je kan niet omheen de realiteit. Wie is de schuldige? Alsof dat ons vooruit helpt maar toch. Vanmiddag was het alvast een zeer pittig debat in het Vlaams Parlement (lees hier mijn tussenkomst). Na de begrotingsgesprekken over jobs en investeringen in het Vlaams Parlement en de Antwerpse gemeenteraad wordt de Vlaamse regering nu ook koud gepakt maar ook hier is het duidelijk dat het Vlaams economisch beleid faalt....
Opel Antwerpen: Vlaams economisch beleid faalt
Nick Reilly, GM Europe-topman, noemde vandaag de toekomst van de Antwerpse fabriek "onzeker". Binnen twee of drie weken zou er meer duidelijkheid moeten zijn. Voor LDD is het duidelijk dat het economisch beleid van de Vlaamse regering heeft gefaald. Voor de partij is het tijd dat deze Vlaamse regering echte keuzes maakt en sterk inzet op innovatie.
Jurgen Verstrepen, Vlaams parlementslid LDD: “De Vlaamse regering heeft jarenlang gefocust op flankerend beleid en ad hoc brandjes geblust, maar ze heeft op geen enkele manier via innovatie geïnvesteerd in de industrieën van de toekomst. Dit is nefast voor onze toekomstige werkgelegenheid. Los van de noodzakelijke investeringen in innovatie, is er dringend nood aan echt structurele maatregelen zoals een verlaging van de (nog steeds federale) vennootschapsbelasting en loonlasten. Een fundamenteel sterke economische ruggengraat ontbreekt.“
AmCham
Vandaag presenteerde de Amerikaanse Kamer van Koophandel in België (AmCham Belgium) ook de cijfers van de Amerikaanse investeringen in België. Deze dalen tussen 2007 en 2008 met bijna de helft. Ook voor de komende jaren wordt een daling van de Amerikaanse investeringen voorspeld.
Verstrepen: “Dat betekent dat er Vlaanderen in de toekomst nog meer slecht economisch nieuws staat te wachten. AmCham raadt dan ook aan dat we massaal investeren in innovatie om zo weer meer jobs aan te trekken. Maar het eerst wat deze Vlaamse regering heeft gedaan is het budget voor innovatie met 33 miljoen euro verminderd. Dan speel je als regering heel duidelijk met de toekomst van de tewerkstelling.”
Vlaanderen in Actie
Ook het actieplan Vlaanderen in Actie (ViA) dat de Vlaamse regering te pas en te onpas aanhaalt als basis voor de toekomstige Vlaamse economie blijkt vandaag niet meer te zijn dan een lege doos.
“Ik heb eens de agenda bekeken van Vlaanderen in Actie. Die is grotendeels leeg (zie hier). Als dit actieplan van Vlaanderen een topregio moet maken, dan ziet het er voor Vlaanderen en zijn economie heel slecht uit,” besluit Jurgen Verstrepen.