Een oude 'Dada' van mij en één van de redenen waarom ik uit media naar politiek ben gestapt. Depolitiseer de media en begin met de vrt. Maar neen, nu iedereen een politiek postje mag invullen....(vul zelf maar in)
De oppositiepartijen in het Vlaams parlement hebben tijdens de plenaire vergadering woensdag kritiek geleverd op de gang van zaken bij de benoeming van een nieuwe raad van bestuur voor de VRT. Ze verweten de regering politieke inmenging bij het invullen van de posten.
(belga) - Bart Caron van Groen! bond de kat de bel aan door aan te kaarten dat Luc Van den Brande, die CD&V eind vorige week voordroeg als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, ook voorzitter is van het Comité van de Regio's, een politiek orgaan dat de regionale besturen vertegenwoordigt in de EU. 'Onverenigbaar', vond Caron. Hij vond het ook ethisch niet kunnen dat een ex-CD&V-minister aan de top van een openbaar bedrijf komt te staan.
LLD'er Jurgen Verstrepen deed er nog een schepje bovenop. 'Schaf die raad van bestuur in godsnaam af. Dat is gewoon een beloningsronde', wierp hij Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) voor de voeten.
Open Vld'er Bart Tommelein verdacht de regering van onenigheid in de aanstelling van de raad van bestuur van de VRT.
BESMET
Lieten repliceerde dat het Comité van de Regio's geen wetgevende of decreetgevende functie heeft, dus dat er geen probleem is voor Van den Brande. Ze gaf aan heel blij te zijn dat iemand met bestuurservaring het mandaat wil opnemen. 'Ik hoop dat iemand die politicus is geweest, niet besmet is met een of andere eeuwigdurende ziekte waardoor hij geen enkele sérieux of competentie of onafhankelijkheid meer kan hebben na zijn politieke leven.' Ze ontkende ook opnieuw formeel dat er binnen de regering onenigheid is over de VRT.
Eerder moest Vlaams minister-president Kris Peeters zich ook al verdedigen tegen kritiek van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter over de politieke inmenging bij de invulling van Vlaamse topfuncties. Volgens Peeters is er een duidelijk onderscheid tussen het aanduiden van Vlaamse topambtenaren en het samenstellen van raden van bestuur van de extern verzelfstandigde agentschappen zoals de VRT en De Lijn.
Topambtenaren worden volgens Peeters op een objectieve manier aangeduid op basis van selectieprocedures en examens. Daarbij is van politieke inmenging geen sprake, aldus Peeters. Bij de samenstelling van de raden van bestuur speelt de politiek wel een rol. De raden van bestuur worden namelijk samengesteld uit kandidaten die door de verschillende politieke fracties worden voorgesteld.