Het zal wel aan mij liggen maar ik begin het lichtjes op mijn heupen te krijgen van het woorde 'subsidie' en 'steun'. Alle handjes gaan open en iedereen probeert uit de Vlaamse geldruif te eten, maar wél kritiek leveren op de politiek en schofferen als het kan!
Gisteren was het ook weer van dat in de commissie media en cultuur. Een radio steunen voor de diversiteit, de regionale televisie's steunen, de openbare omroep steunen ... en als mooiste de eeuwige garantie voor de krantenboeren: steun aan de geschreven pers.
Ik weet dat ik hier amper tot geen pers over zal krijgen (..) maar ik vraag me af waarom de Vlaamse overheid nog steun moet geven aan de geschreven pers. De grote persgroepen krijgen het meest; Laatste Nieuws, Nieuwsblad... ga zo maar door. Waarom eigenlijk? Met dat geld wordt geen degelijke 'andere' journalistiek uitgevoerd. Geen extra nieuwe opleidingen. Journalisten krijgen met dit geld ook geen extra tijd om degelijke diepgravende dossiers te maken. Er worden niet meer journalisten aangenomen, integendeel, er worden er meer ontslagen. Er is geen merkbaar verschil met dat extra geld op het vlak van kwaliteitsjournalistiek.Niet meer bronnen-check, onderzoeksjournalistiek … neen. Voor die journalistiek misbruiken redacties nu ook al het Fonds Pascal Decroos, een andere subsidie. Ik stel vast dat de sensatiejournalistiek de overhand neemt in combinatie met de antipolitieke berichtgeving. Als je dan toch spreekt over maden die voeden, de politiek zelf geeft hen eten. Financieel dan.
Het protocol om geld te krijgen is nogal duidelijk. In dit protocol hebben de geschreven perssector en de Vlaamse Regering zich geëngageerd om samen te werken rond het behoud van een pluriforme, onafhankelijke en performante Vlaamse geschreven perssector. Hieraan wordt vorm gegeven door de vrijwaring van bestaande redactionele competenties en de opbouw van nieuwe noodzakelijke competenties, alsook door de valorisatie van de redactionele output.
De steun zal worden toegekend in de vorm van het ter beschikking stellen van opleidingen. Een of meerdere gemeenschappelijke opleidingsprojecten zullen in samenspraak met de vertegenwoordigers van de geschrevenperssector worden uitgewerkt waarbij alle thema’s van berichtgeving aan bod kunnen komen.
Ik denk dat we dit zeer kritisch moeten herbekijken en heb dit dus ook gisteren gevraagd aan mediaminister Lieten, die niet weigerachtig reageerde. Kranten die politieke agenda's opstellen en politiek schofferen, afmaken ... verdienen die nog steun van diezelfde politiek? Is dat onafhankelijkheid en pluriformiteit? Het is een vraag. Krantengroepen zoals Corelio, De Persgroep e.a. hebben toch geen extra overheidsgeld nodig om mensen op te leiden? Waarom doen ze dat zelf niet? Trouwens; wordt dat overheidsgeld eigenlijk wel correct gebruikt volgens de beknopt opgelegde criteria?
Het protocol loopt tot 2010. Het was, met de gegevens waarover ik beschik, een niet gerespecteerd protocol vanuit de dagbladpers. Stop er dan mee. De Vlaamse regering geeft minimum 1 miljoen euro aan de geschreven pers, uitgezonderd overheidscommunicatie en andere steun zoals kranten in de klas.
Zakgeld voor enkele grote krantengroepen. Het geld kan misschien nuttiger besteed worden aan nieuwe media projecten in Vlaanderen. Nieuwe vormen van journalistiek.
Toekomstdenken in Vlaanderen; investeer in nieuwe media in plaats van oud papier.