Regelmatig je neus buiten de grenzen van dit land binnen Europa steken zorgt voor een wijder perspectief. Een open deur intrappen maar eigenlijk zou elke Vlaming dit moeten doen en niet alleen om in de zon te gaan liggen of sneeuwballen te gaan gooien.
Eigenlijk zou je –als het even kon- iedereen zoveel mogelijk eens naar het buitenland moeten sturen. Opgelegde beperking: geen toeristische bestemming, buiten seizoen en liefst op plekken waar je niet met je sleffers en zonnebril voorbij waggelt.
Schijnt de zon altijd in het zuiden? Neen. Veel, maar niet altijd. Wat gebeurt als de toeristen er niet zijn? Welke economische evoluties zijn er aan de gang? Welke projecten? Is dat plekje onder de zon wel zo zorgeloos? Wat met sociale zekerheid? Technologische ontwikkelingen? Stadsontwikkelingen? Transport en mobiliteit? Landscaping? Architectuur? Logistiek? …
De laatste jaren doe ik dit regelmatig. Op een andere manier in Europa rondkijken. Praten met expats. Luisteren. En vooral met mijn nieuwsgierige aard rondkijken en absorberen. Als het kan, in combinatie met een terras en glas wijn. Als ik de laatste tijd rondkijk dan zie ik buiten Vlaanderen veel dynamiek, veel durf, veel investeringen, veel vooruitgang. Spaanse steden zoals Murcia, Valencia, Alicante, Barcelona zetten zich meer en meer op de kaart op een manier die mij kan smaken. Ze mixen cultuur en historiek met vooruitgang en schitterende architectuur. Ze investeren in wegen en infrastructuur aan een snelheid van 3G netwerken. In Barcelona is het nu het grote mobile World congres. Communicatie en nieuwe media evolueren snel. Telecom –en mediabedrijven worden hier snel groot. Ze hebben door dat sinaasappels, zandstranden en buitenverblijven niet langer hun enige economische ‘kwetsbare’ mogelijkheden zijn. Ze zetten stappen in de richting van de volgende digitale decennia.
Vlaanderen heeft het weer niet door en trappelt ter plaatse. Het investeringsplan vanuit de Spaanse overheid overstijgt in alle richtingen het VIA-plan in Vlaanderen. VIA is morrelen in de marge.
De financiële en economische crisis komt natuurlijk ook hard aan in een dergelijk land maar misschien moet ik eens duidelijk onderstrepen dat politici en politiek in Spanje meer lef hebben dan in Vlaanderen. Eén van de beslissingen van de Spaanse overheid was het intrekken en niet langer verlengen van werkvergunningen voor niet Spanjaarden. Vooral in de bouwsector. Eigen werk eerst. Eerst de autochtonen en dan zien we wel. Lijkt me geen foute beslissing.
Stel je voor dat we in Vlaanderen dit zouden voorstellen: eigen werk eerst voor Vlamingen en alle andere werkzoekers uit het buitenland… ga maar terug en geen vergunning en steun zolang we in crisis zijn. Ik kan al raden wat de reacties en koppen in de kranten zouden zijn.
PS: De foto is één van mijn leukste plekjes over de grens: de luchthaven van Düsseldorf of Keulen. Soms Zaventem, als het niet anders kan. ;-P Ook op dat vlak zijn er tegenwoordige betere mogelijkheden over onze grenzen… say no more.