Je ziet het elke keer na de verkiezingen: we hebben niet verloren, het zijn de anderen, nooit even een moment van zelfreflectie. Bart de Wever heeft het gedaan ! Jaja. Het zal wel eigen zijn aan bepaalde politici zeker. En hoe zit dat nu bij LDD? De meestgehoorde vraag de laatste week. Eigenlijk ...
Natuurlijk krijg ik weer te horen dat ik wat meer moet zwijgen maar hoe kan je dat nu doen als verkozen volksvertegenwoordiger? Nog elke dag moet ik hier en daar uitleggen dat ik in het Vlaams Parlement zit en niet aan kiesbedrog wilde doen met federale verkiezingen. Zelfs nu nog, na de verkiezingen.
Verkiezingsresultaten dus.
Verkiezingen win je niet in enkele weken. Verkiezingsresultaten worden bepaald door de lange aan-afwezigheid in het politieke landschap. Perceptie en aanvoelen, beeldvorming, geloofwaardigheid, coherentie enzovoort enzoverder. Ik weet dat als je je mond open doet (en je hebt niet de titel président fondateur) sommige mensen je bij het nekvel willen pakken in de politieke krabbenmand van ego's. Hoort erbij. Een partij verliest geen verkiezingen op een paar weken, hooguit (met wat lastige gevolgen) je bonus kwijtspelen zoals vorig jaar met Vijnck en de detective in ons geval. Met de sterrenspelersline-up hebben we toen toch nog 8 zetels in de wacht gesleept. Dit jaar.. eentje. In West-Vlaanderen. Men had in 2009 al beslissingen moeten nemen om het politiek slechte aanvoelen om te draaien maar ja.. gedane zaken nemen geen keer. Het resultaat is wat het is, op naar de volgende verkiezing.
Is dit nu te danken/wijten aan de N-VA? Er valt iets voor te zeggen omdat elk aanzuigeffect van stemmen naar een andere centrumrechtse partij voor verlies zorgt. En als je marge klein is, zit je al snel onder die kiesdrempel. Maar volgens mij is dat niet het enige. Het betekent eigenlijk dat alle partijen, incluis LDD, geen antwoorden hadden op Bart De Wever en de N-VA. Als je de eerste analyses ziet van stemverschuivingen dan zie je toch ook enkele nuances in dit verhaal. Wachten op nog meer details. De mediastrategie van De Wever boeit me. Ook alweer de foute mediastrategiën van alle anderen. Het blijft mijn corebusiness hé ;-)
Wat ook is: we hebben de verkiezingen verloren en conclusies moeten getrokken worden. We waren niet aantrekkelijk meer voor de kiezer. Is er plaats voor LDD? Hoe kan een LDD overleven? Is een LDD nog nodig? Welke politieke lijn moet LDD volgen? (ik zeg hier duidelijk LDD en niet Lijst Dedecker)... Allemaal vragen die intern besproken moeten worden en niet op het marktplein. Wat ook is: als een bedrijf haar marktaandeel op een jaar halveert, dan wordt een crisismanagement ingesteld. Dat moet nu ook gebeuren. Geen paniekvoetbal maar een doordacht beheer. Makkelijk toch?
Het politieke centrum van LDD is verschoven naar het Vlaams Parlement. We zitten met 8 mandatarissen, een volwaardige fractie, wekelijkse politieke werking en organisatie. We hebben nu 1 federaal kamerlid en 1 Europees. We blijven politiek actief, we zijn géén eenmanspartij. Na 1 jaar LDD fractie Vlaams Parlement hebben we daar bewezen dat we effectief een team kunnen vormen én functioneren. Soms met wat blutsen maar dat hoort erbij. We kunnen dus enkel overleven door één geheel te vormen met de mensen die de politieke legitimiteit hebben om het programma en de politieke lijn uit te dragen. Voor apparatsjiks en hofhoudingen is dit misschien niet leuk maar je moet ook durven de balans te maken van een partij na een dergelijke uitslag. Groen en N-VA hebben dit ook al eens meegemaakt maar zijn er enkel uitgeraakt omdat zij een landelijke organisatie hadden, een historiek, een politiek professioneel kader. Op dat vlak zijn wij van LDD kwetsbaar en daarom moet je net met een aantal politiek actieve mensen in de parlementen je schouders zetten onder een partijafwijkende strategie. Rationaliteit versus emo. Toekomstgericht.
Ik weet dat elke lijn die ik hier neertokkel met vergrootglazen bekeken zal worden, zeker in eigen rangen. Wel, het mag. Lees het maar vanuit de oproep naar de terugkeer van een gezond verstand. Politiek is geen sprint maar een marathon. Het programma van LDD is goed, daar moet je niet aan prutsen. De verkoop ervan... niet zo goed. Daar moet je wél aan sleutelen. Ik blijf geloven in een gezond rechts verhaal in Vlaanderen. We mogen niet afwijken van die piste...