Het heeft lang geduurd, we hebben mediaminister Lieten regelmatig onder vuur genomen over hoe het nu zat over die opvolging van Wauters (ex-CEO) en Piet Van Roe (interimCEO). Witte rook: het is Sandra De Preter, hoofd Sanoma Magazines Belgium (Tiens, werkt Aimé Van Hecke daar nu niet? ;-) Is zij klaar om de VRT te leiden? of lijden?
Een eerste search en e-sweep is... te mager voor mij om een beeld te vormen. Sandra De Preter, gedelegeerd bestuurder van Sanoma Magazines Belgium was eerder uitgeefdirecteur van Sanoma en verantwoordelijk voor Humo, Libelle, Flair, Story, TeVe-Blad, Feeling, Evita en Glam*it. Voordien werkte ze onder meer bij British American Tobacco, Delacre en Barry-Callebaut. Ze zit als plaatsvervangend lid in de Raad voor de Journalistiek. Ze ging op haar 23ste werken als marketeer.Een 'print'-mevrouw dus.
Ze moest opzij toen Aimé Van Hecke ging lopen bij de VRT. (19 okt 2006): Dat de VRT nu onthoofd is, lachte Van Roe weg door naar zijn eigen hoofd te wijzen: "Het zit er toch nog aan." Over de toekomst kon Van Roe echter niets kwijt. "Het vertrek van Aimé is ook nog zeer nieuw voor mij", klonk het. Van Hecke begint op 8 januari bij Sanoma, waar hij gedelegeerd bestuurder ad interim Sandra De Preter vervangt. Zij staat er sinds 1 juli aan het hoofd na het vertrek van Dirk van den Bossche.
Ze heeft een klassieke opleiding, speelt blokfluit en heeft 2 kinderen. Sandra De Preter speelt voornamelijk muziek uit de barok, de periode van eind 16de tot midden 18de eeuw die gekenmerkt wordt door beweeglijke vormen die in elkaar overlopen, uitbundigheid in decoraties en hang naar theatrale effecten.
Sandra De Preter volgde een opleiding handelsingenieur aan de KU Leuven . Haar vader had een visverwerkend bedrijf met een honderdtal medewerkers.
Marketing was bij de start van haar studie nog een onbekend terrein. "De consument is fascinerend. Zijn gedrag is niet in formules of modellen vast te leggen. Wat mij boeit in marketing is het evenwicht tussen de 'zachte' kant - de consumentenpsychologie en een stuk intuïtie - en de 'harde' cijfermatige kant."
In 1985 startte Sandra De Preter als marketingtrainee bij tabaksmultinational British American Tobacco , die merken als Barclay , Lucky Strike en Boule d'Or overkoepelt. Bij BAT klom ze op in de marketinghiërarchie via de bekende treden: sales, assistant brandmanager en brandmanager. Haar merken waren Boule d'Or en Ajja -roltabak.
Na vier jaar bij BAT zegde ze haar baan op om een wereldreis te maken. De reis, die een jaar duurde, leerde haar dat een mens een thuis, een familie en een cultuur nodig heeft.
Terug in eigen land startte ze in 1991 als brandmanager voor de Belgische markt bij Delacre. Daar evolueerde ze naar internationaal brandmanagement. Op haar palmares bij de koekjesfabrikant prijkt onder meer een grote actie voor Délichoc met The Radio's .
In 1996 werd Sandra De Preter marketingmanager bij Barry Callebaut , aanvankelijk alleen voor de afdeling consumentenproducten, maar later ook voor de industriële chocolade. Het was de periode dat het merk opnieuw gelanceerd werd op de consumentenmarkt.
In 1998 kreeg ze het aanbod van Mediaxis (nu Sanoma) om marketingmanager van de vrouwenbladen te worden. "Ik was absoluut niet op zoek naar een andere baan. Media zijn volgens haar heel erg verbonden met de manier waarop een lezer of kijker in het leven staat. Je werkt voor een doelgroep die je kunt benaderen via hun motivatie en hun gemeenschappelijke waarden. Dat is marketingmaterie bij uitstek.
Rondom de titels - ze noemt ze monoproducten - werden communities, line- en brandextensions uitgebouwd.
Benieuwd hoe (commercieel) ze haar entrée in het Vlaams Parlement in het najaar zal doen.
;-))