Veel gestelde vraag aan mij over LDD, ook in deze warme dagen. 'We zien wel' zou ik zeggen en aangezien ik in een zomer-weerkend-tour-de-france-opgesloten-in-mijn-wijk zit, nip ik schaamteloos aan een glaasje wijn in het plonsblad en serveer ik jullie het artikel uit de krant DeMorgen VanGisteren. Dan moet ik het Vandaag allemaal niet typen hé en ... bent u zowa op de hoogte ;-)
Maandag zal partijbureau Lijst Dedecker beslissen over nieuw dagelijks bestuur Jean-Marie Dedecker blijft touwtjes in handen houden Het rommelt bij Lijst Dedecker.
Het comité dat de opvolging van Jean-Marie Dedecker als LDD-voorzitter zou voorbereiden, legde zijn visietekst en adviezen voor aan de man himself. Naast Dedecker komt er een 'nieuwe figuur' die de dagelijkse leiding van de partij overneemt. Vraag is hoeveel macht die de facto zal hebben, want Jean-Marie Dedecker blijft statutair voorzitter én boegbeeld.
Door Marjan Justaert BRUSSEL l
Op het partijbestuur van maandag worden de cruciale knopen doorgehakt. Voor de functie van 'partijleider' ligt Lode Vereeck in poleposition. Intussen lopen de interne spanningen op. Even recapituleren. Daags na de verkiezingen stelde LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker zijn mandaat ter beschikking, nadat hij voor de verkiezingen de lat op 6,5 procent had gelegd. LDD haalde de kiesdrempel niet, op één zetel in West-Vlaanderen na. Die van Dedecker zelf. Moegestreden stelde de Oostendse brulboei een comité aan dat zijn opvolging moest voorbereiden. Dat comité met onder meer Anne De Baetzelier, Jurgen Verstrepen, Lode Vereeck, Boudewijn Bouckaert en Rob Van de Velde landde deze week. "Twee keer zijn we bijeengekomen, en dat heeft geresulteerd in een visietekst die intussen is voorgesteld aan Jean-Marie", begint Steven Everaert, de Oost-Vlaamse LDD-voorzitter die het comité leidde. "Het is evenwel aan het partijbestuur om ons voorstel goed te keuren en concreet in te vullen." Dat moet maandag gebeuren. Het voorstel bestaat uit twee delen, één op lange termijn en één op korte termijn.
Vlaams Parlementslid Jurgen Verstrepen: "In het najaar komt er een congres over de aangekondigde naamsverandering, dat staat vast. Daarnaast willen we nu zo snel mogelijk een nieuw dagelijks bestuur aanduiden." Een switch aan de top van de partij dus, zij het geen volledige. De nieuwe kopman krijgt de leiding over een nieuw dagelijks bestuur, alleen: hij zal Dedecker naast zich moeten blijven dulden, want de ex-judocoach blijft aan als boegbeeld en zelfs als statutair voorzitter. "Jean-Marie wil zelf dat statutair voorzitterschap niet afstaan, ook al was er een consensusfiguur", vertelt een geërgerde partijtopper. "Hoe kun je op die manier vernieuwing prediken en de kiezer opnieuw overtuigen? Ik vrees dat alles bij het oude blijft."
Volgens anderen laten de statuten niet toe dat er zomaar een nieuwe LDD-voorzitter wordt aangeduid zonder verkiezingen. Hamvraag is of er behalve Dedecker überhaupt iemand Lijst Dedecker kan vertegenwoordigen, terwijl diezelfde Dedecker zich 'recht voor de raap' mag moeien wanneer hij wil? "Kijk, Jean-Marie blijft bij zijn beslissing van 14 juni, maar het is niet meer dan logisch dat hij een prominente rol zal blijven spelen", reageert Vlaams Parlementslid Lode Vereeck. "Hij is immers de stichter van de partij. De bedoeling is wél dat we de taken verdelen, zodat niet alles op zijn schouders terechtkomt." Concreet: belangrijke beslissingen zullen niet genomen worden zonder de Oostendenaar te consulteren. In de schoot van het comité werd de afgelopen dagen en weken meermaals de vergelijking gemaakt met wijlen Hans van Mierlo, de Nederlandse politicus die voor altijd 'Mister D66' zal blijven omdat hij ook na zijn ontslag als partijleider nog meerdere vingers in de pap te brokken had.
Het comité onderzocht trouwens ook de mogelijkheid om, eveneens naar Nederlands model, te werken met een 'externe partijmanager' zodat de echte macht bij de fracties zou komen te liggen, maar dat model werd al gauw verworpen. Of de nieuwe partijleider hij zal pro forma de titel van 'voorzitter' krijgen veel macht zal hebben zal moeten blijken, maar fractievoorzitter Lode Vereeck is hoe dan ook de grootste kanshebber. Op twee volgt Ivan Sabbe, de vroegere covoorzitter van Dedecker. Ook de niet-verkozen Senaatslijsttrekker Anne De Baetzelier is nog niet afgeschreven, al "staat zij teveel in het vizier van de media". Zelf weet ze nog niet of ze nu in de politiek blijft of niet. "Ik ben mij nog aan het bezinnen", klinkt het bits. Dedecker heeft haar in elk geval een mooie plaats in het dagelijks bestuur beloofd als ze blijft.
Voor de andere functies van het nieuwe dagelijks bestuur zijn er meerdere kandidaten Vlaamse en niet-verkozen federale parlementsleden plus een aantal provinciale voorzitters wat tot onrust en wrevel leidt.
Vooral de Vlaamse fractie is niet te spreken over de gang van zaken: zij vrezen het slachtoffer te worden van de afslanking op federaal niveau. Partijwoordvoerder Piet Deslé gaf eerder al toe dat "de kans groot is dat ook een aantal medewerkers van de achtkoppige Vlaamse fractie zullen moeten vertrekken." Bijltjesdag "Een bijltjesdag kan LDD helaas niet vermijden, minstens 12 à 15 banen staan op de tocht", bevestigt algemeen directeur Jan Van Brussel. Gevolg is dat er een reshuffle volgt van partijleden om personeelsleden en grote namen die niet herverkozen zijn niet uit de boot te laten vallen. Zo hebben uittredend Kamerlid Rob Van de Velde en Senator Lieve Van Ermen geen zitje meer. "We zullen niet pikken dat wij daarvoor moeten boeten", aldus een Vlaams Parlementslid. "Wij zijn een goed samenwerkende fractie." De boegbeelden van de voorbije federale verkiezingen van wie niemand herverkozen werd, op Dedecker na beschuldigen de Vlaamse er dan weer van een coup te willen plegen op de partij. Ze scharen zich als één man achter Dedecker. "Hij is de enige die ons in het federaal parlement houdt, het is niet meer dan logisch dat zijn stem zwaar doorweegt", klinkt het. De nieuwe partijleider krijgt met andere woorden meteen een vertrouwenscrisis op zijn bord.