Het voorstel om 'streefcijfers' van diversiteit om het aantal allochtonen en vrouwen op te krikken op het VRT scherm zorgde voor een pittige discussie in het Vlaams Parlement.
De heer Jurgen Verstrepen:
Voorzitter, het is allemaal de fout van de heer Yüksel. Hij is van de VRT naar de politiek overgestapt en de cijfers zijn gedaald. Aangezien hij een fijne collega is, wil ik hem niet terugsturen. Het zegt echter veel over de aantallen waarover het hier gaat. (gelach)
Wie het rapport leest, zal merken dat de studiedienst van de VRT zich in tijden van crisis bij de openbare omroep anderhalve maand met het tellen van schaapjes heeft beziggehouden. Ze hebben op de televisie geteld hoeveel schaapjes zwart of bruin waren. Wat zij op papier hebben gezet, blijkt nu de basis voor een streefcijfer bij de openbare omroep te zijn.
Ik vraag me af over welke kwaliteiten iemand moet beschikken om op televisie te komen. Dit is tegenwoordig een groot vraagteken. Voor journalisten is het heel duidelijk. Voor entertainmentprogramma’s is het ook duidelijk. Mensen moeten kunnen dansen, schaatsen of over een stel borsten beschikken. Ik stel me echter vragen bij de reacties op dit resultaat.
Als we deze redenering doortrekken, moet iemand eigenlijk niet echt iets kunnen. Iemand moet gewoon vrouw zijn, met alle respect voor de vrouwen, of een bepaalde huidskleur of afkomst hebben. Dat volstaat om een streepje voor te hebben. We praten niet over de inhoud of over hoe mensen het doen. Het gaat trouwens niet enkel om de programmamakers. Het gaat ook over de gasten. Indien een actueel programma wordt gemaakt, moet nog worden gekeken of er niet iemand anders aan de discussie kan deelnemen. Het gaat hier dan om excuustruzen. Dit lijkt me geen goede zaak. We zijn tegen elke vorm van discriminatie, ook van positieve discriminatie.
Ik stel me vragen bij deze uitspraak van de minister over wat nu al geen quotum meer is: “Het is nog vroeg om daar nu al zware uitspraken over te doen, maar misschien moeten we zoeken naar een manier om die cijfers ook in de beheersovereenkomst hard te maken”. De enige daad die de minister blijkbaar wil stellen en waarvoor ze haar nek wil uitsteken, bestaat eruit een cijfer in de beheersovereenkomst in te voeren met betrekking tot vrouwen en andere nationaliteiten op televisie. Indien dit haar enige daad bij de openbare omroep is, komen we van de regen in de drop.
Minister, ik stel u rechtuit een vraag. U zult uiteraard heel eerlijk antwoorden. Wilt u die streefcijfers wettelijk verankeren? Wilt u die quota invoeren?
Het vervolg van de discussie kan je via deze weg verder lezen