Sinds 2005 zijn de klachten gericht aan de VRT gemiddeld met 52% toegenomen . Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (LDD) kwam tot deze conclusie na een diepgaand onderzoek van de diverse klachtenrapporten.
De VRT-klachtenrapporten worden jaarlijks, vóór 10 februari, in een schriftelijk verslag gerapporteerd aan de Vlaamse ombudsman. Betreffend verslag wordt vervolgens ook opgenomen in het jaarverslag van de VRT. Het merendeel van de klachten kunnen we drieledig catalogiseren:. (1°)klachten die programmagerelateerd zijn; (2°) klachten betreffende de programmering en (3°) klachten inzake technische aspecten.
Verstrepen wijst erop dat de jaarverslagen slechts beperkte informatie verstrekken over de klachten. Zo wordt er in het jaarverslag van 2009 geen enkel cijfer vermeld die een indicatie geeft van de klachtenevolutie. Er wordt enkel gemeld dat er in 2009 minder klachten waren dan in 2008. “Dit is misleidend” zegt Verstrepen, omdat het hier gaat over een daling van de klachtentoename ten opzichte van het jaar voordien. In 2008 is er immers een relatieve toename van het aantal klachten van 29 procent kten opzichte van 2007. In 2009 is er een toename van 18 procent ten opzichte van 2008. Vertaald in absolute cijfers betekent dit dat er in 2009 4.363 klachten ontvankelijk verklaard werden tegenover 3.545 in 2008.
Er zijn in 2009 dan ook niet minder klachten, maar wel degelijk meer klachten! Verstrepen is van oordeel dat de VRT bezwaarlijk tevreden kan zijn met dergelijke cijfers. Naast het feit dat het aantal klachten nog steeds blijft stijgen spreken de absolute cijfers voor zich: “Elke dag zijn er 11 mensen in Vlaanderen die een klacht indienen die ontvankelijk wordt verklaard”. Naar aanleiding van de parlementaire bespreking van de nieuwe beheersovereenkomst , is Verstrepen dan ook van plan om Vlaams minister Lieten met deze cijfers te confronteren.