Een interessante uitspraak van een rechter in beroep: "...omdat iedereen die informatie verspreidt voor het publiek mag worden beschouwd als journalist .." (Lees bij details het volledige artikel) Deze weblog is al online sinds 2004 en ik plaats continue informatie, zelf geschreven. Ik kan dus rekenen op journalistieke vrijheid, bronnengeheim en in geval van problemen op mijn weblog is het een drukpersmisdrijf. Met deze uitspraak in de hand ga ik nog een stapje verder en zal ik dus een journalistenkaart aanvragen. Dat kan toch, niet? Politici kunnen tegelijk advocaat zijn, dus ook journalist.
Wordt vervolgd...
MEDIA BRUSSEL (DS) - De Gentse blogger Marc Ernst ontsnapt aan een veroordeling voor laster, omdat de rechter zijn werk als journalistiek beschouwt.
Blogger Marc Ernst kwam enkele jaren geleden terecht in een heftige online woordenwisseling met een voormalige zakenpartner. Ze beschuldigden elkaar van financiële malversaties. Die zakenpartner diende een klacht in wegens laster en eerroof en twee jaar geleden werd Ernst veroordeeld. Drukpersmisdrijf Maar in beroep argumenteerde de advocaat van Ernst dat het om een drukpersmisdrijf ging, omdat iedereen die informatie verspreidt voor het publiek mag worden beschouwd als journalist.
De rechter was het daarmee eens en verklaarde zichzelf onbevoegd. Drukpersmisdrijven worden immers behandeld door het hof van assisen, dat staat in de grondwet. Het is niet de eerste keer dat de Belgische rechtspraak bloggers en journalisten gelijkstelt.
‘De rechtspraak is de laatste tien jaar steeds duidelijker gaan erkennen dat de waarborgen die gelden voor de ‘drukpers' ook gelden op het internet en op blogs', zegt hoogleraar mediarecht Dirk Voorhoof (UGent). In de praktijk houdt het hof van assisen zich niet bezig met wat beledigende uitlatingen op een blog. Dat betekent dus dat de blogger vrijuit gaat: de correctionele rechtbank is niet bevoegd en de zaak wordt niet doorverwezen naar het hof van assisen. ‘De facto kan men dus rekenen op de journalistieke vrijheid', zegt Voorhoof.
Op die regel bestaat overigens een belangrijke uitzondering: aanzetten tot racisme en vreemdelingenhaat, zowel via de pers als via internet, kan wel door de gewone correctionele rechtbank worden bestraft.
Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, erkent dat de juridische bescherming van de journalist, onder meer ook het bronnengeheim, steeds meer verbreed wordt. Civiele klacht Dat betekent trouwens niet dat het iedereen vrij staat om gelijk wat te beweren op een blog of op sociale media als Facebook en Twitter.
Wie schade lijdt door die beweringen kan een civiele klacht indienen en een schadevergoeding eisen. Zeker als het gaat om mensen die geen publieke figuur zijn en wanneer de beweringen betrekking hebben op de privésfeer, of wanneer het ernstige aantijgingen zijn zonder enige feitelijke basis.