Al maanden probeer ik een -toch zeer intelligente werelburgervriend- te overtuigen van het nut van sociale netwerken. Hij krijgt er de kriebels van en ziet er het nut totaal niet van in. Op zich is dat voor mij wel leuk, elke evolutie op dat vlak toets ik aan hem. 9 op de 10 keer kijkt hij me aan en zegt : 'Flauwekul, jurgen, waarom zou iemand dat gebruiken?' Deze week zei hij dat hij liever op café en restaurant mensen leert kennen en ermee afspreekt dan al die virtuele flauwekul. In ieder geval, bij facebook denken 750 miljoen mensen daar anders over. Het sociale netwerk als virtuele ontmoetingsplaats, incluis seks en jaloezie. Is nu net dat toch ook een interessant onderzoek.
Uit een studie bij 308 gebruikers van Facebook blijkt dat de sociaalnetwerksite de bestaande jaloerse gevoelens in een relatie verscherpt en olie op het vuur gooit. Wie daarentegen weinig jaloers is, zal het ook niet worden door Facebook. "Je kan het sociale netwerk op zich niet beschuldigen, maar toch is het oorzaak van veel relatie-ellende. Met regelmaat gebeurt het dat vroegere liefjes die elkaar terugvinden via Facebook, opnieuw in elkaars armen vallen", aldus Bodytalk.
Uit een Nederlands onderzoek waarin aan een groep ondervraagden 42 activiteiten werden voorgelegd die jaloezie kunnen uitlokken, bleek dat na "het fysiek vreemdgaan van de partner" "technologische ontrouw" het meest jaloezie opwekt.
De onderzoekers verstaan daaronder een verzameling van situaties die met internet en telefonie te maken hebben, zoals sms'jes, tweets of romantische e-mails. Uit nog een ander onderzoek blijkt dat onelinerelaties de partnerrelatie evengoed beïnvloeden als buitenechtelijke relaties.
Met een onlineaffaire loop je misschien minder risico op seksuele ontrouw, maar de kans dat je primaire relatie op de een of andere manier in de problemen raakt, is groot. Die vergroot immers het risico op emotionele ontrouw, en ook dat is een bron van jaloezie en conflicten.