Speelt u met de nationale gokmaatschappij, de lotto? Ja. Hoeveel keer heeft u al gewonnen... laat me raden, sommige mensen hun hele leven niet maar ze verspelen/verkwanselen wel veel geld. Dat mag want het is de staatsloterij die dit organiseert. Gok jezelf te pletter, hoe meer hoe liever want dat geld wordt gebruikt door de politiek. Het is daarom ook zo hypocriet dat op televisie alles wat nog maar een beetje te maken heeft met 'gokken' of 'kans' moet verdwijnen: de belspelletjes, de astrolijnen, de prijzenspelletjes en dat heb ik het nog niet over de nieuwe wetten om telesale aan banden te leggen. Grote politieke woorden 'we moeten de bevolking beschermen tegen deze praktijken' Sorry hoor, give me a break. Het is zelfs nieuws dat belspelletjes niet echt winnaars hebben. Dat wisten we al langer, maar ja, laten we ervan uitgaan dat wij allemaal zo dom zijn om dit niet door te hebben. Zoals productplacement op televisie in programma's. Zowaar de 'baarlijke commerciële duivel' deze techniek. Ook hier gaan politici uit de bocht.
Product placement.
Neem nu Piet, hij laat zijn hele productlijn zien in zijn kookprogramma. Kruiden van hemzelf, soja, pannen en potten van Piet ga zo maar door... heeft u daar last van? Slapeloze nachten? Of Doe het zelver Roger, hij komt zo uit 'den Brico' gelopen en lost alles op met producten die je ook in diezelfde Brico kan kopen. Moet u in therapie na zo'n uitzending? Loopt u elk vrij uur als een gek naar de doe-het-zelf zaak? Vitaya, Jim tv ... alle programma's bulken van rechtstreekse reclame en producten. Daar worden namelijk die programma's gedeeltelijk mee betaald. Dat heet commercieel ondernemerschap. Als u een hekel heeft aan commerce dan moet u maar naar de openbare zender kijken. Die zouden immers zogezegd reclamevrij moeten zijn omdat die gefinancierd worden met uw belastinggeld. Nu goed. De politici, in de schoot van onze commissie media, en de minister hebben zowat naar EU voorbeeld bedacht dat een programma waarin '... een vorm van product placement aanwezig is...' een logo moet plaatsen met de notificatie PP. Kwestie van u de argeloze kijker te beschermen tegen deze gehaaide commerciële televisiemakers die u in het verderf zullen storten. Stel u voor.
Mij interesseert het niet welke producten ze in mijn nek proberen te draaien, ik kijk daar los door. Maar ja, ik ben ik en niet u. Natuurlijk gaan we bepaalde zenders in de gaten houden hé. Bezigheidstherapie van universitairen denk ik dan.
En dan krijg je dit...
Alle Vlaamse zenders plegen inbreuken op wetgeving rond product placement" (scriptie) GENT 25/08 (BELGA) = Geen enkele Vlaamse zender houdt zich aan de voorwaarden rond product placement (pp) uit het Mediadecreet (2009). Vooral de voorwaarde rond het correcte gebruik van het PP-logo wordt meermaals geschonden. Dat blijkt uit een analyse van 48 televisieprogramma's tussen november 2010 en maart 2011 op de openbare netten en de commerciële zenders, die door communicatiewetenschapster Héleen De Backer (Universiteit Gent) werd gemaakt. Vooral lichte amusementsprogramma's en bouwprogramma's bleken gebruik te maken van product placement, zoals "Bouwen aan geluk", "EHBL", "Doe-het-zelf met Roger" en "Bouw- en Woonadvies". Kookprogramma's, series en soaps bevatten opmerkelijk minder pp dan verwacht, vooral dan bij de openbare omroep. "'Thuis' bevat in de geanalyseerde afleveringen weinig tot geen product placement. 'Familie' plaats meer producten en plaatste zelfs een medicijn (Temesta), wat verboden is." Het zijn vooral de commerciële zenders die vaak een inbreuk op de voorwaarden plegen, zegt De Backer. "Ook kleine nichezenders als Vitaya of JIM TV plegen zware inbreuken, zoals een programma uitzenden dat sluikreclame bevat." Volgens De Backer was het opmerkelijk dat alle zenders fouten begingen rond het PP-logo en was er een gebrek aan uniformiteit voor de verwijzing bij het logo. De Backer besluit dat alle Vlaamse zenders gemonitord moeten blijven. Inbreuken tonen volgens haar mogelijk aan dat de regels niet duidelijk of onvoldoende gekend zijn bij de Vlaamse zenders, of dat er nood is aan striktere regels, zoals in de ons omringende landen het geval is. PLS/
Nog strengere regels? Waarom eigenlijk? Laat media toch vrij ondernemen, surtout de commerciële media. Of willen we allemaal staatszendertjes, gefinancierd vanuit de overheid? Ze staan nu al aan te schuiven voor extra subsidies omdat ze het niet halen met hun reclamebudgetten.
De scriptie is misschien goed bedoeld maar is geen nationaal nieuwsbericht waard. Sorry. Een leuke afstudeer-exit en niets meer dan dat.