Goedkoop een televisiekanaal vullen doe je soms met loops of herhalingen. Het is een goedkope vorm van programmatie. We zijn het al gewoon tijdens de zomer maar het blijft wel vervelend. Een openbare omroep krijgt belastinggeld en zou nu net het verschil moeten/kunnen maken met alle anderen. Dat is hun taak, daarom betaalt de staat de VRT. Tot nu toe werden we in de commissie media bedreigd door diezelfde VRT dat ze meer geld nodig hebben omdat anders de kijker - u dus- meer herhalingen zal krijgen. Het xtra geld is er nu maar ze zijn niet van plan de herhalingen te ... verminderen.
Via de minister van media en VRT kreeg ik alvast deze antwoorden:
Aandeel herhalingen binnen de programmering van Eén, Canvas en Ketnet (2010): eerste uitzending herhaling Eindtotaal Eén 65% 2.879 uren 35% 1.572 uren 4.451 Canvas 69% 1.728 uren 31% 785 uren 2.513 Ketnet 22% 649 uren 78% 2.339 uren 2.988
Het volume herhalingen op de verschillende netten zal in 2011 ongeveer even groot zijn als in 2010. Kostprijs herhalingen Herhalingen van programma’s kunnen gratis uitgezonden worden als de rechten geregeld zijn. De VRT streeft ernaar om dat contractueel vast te leggen in de overeenkomsten met productiehuizen, programmamakers en acteurs. Bij aangekochte programma’s wordt de kostprijs afgesproken: bijvoorbeeld 90% voor de eerste uitzending en 10% voor de herhaling ervan.
De herhalingen in de programmaschema’s van de netten dragen dan ook bij tot het drukken van de kosten. Herhalingen kunnen ook een extra gelegenheid betekenen om een gemist programma kosteloos te kunnen bekijken.
Wat betreft de VRT-televisienetten blijft het volume van de herhalingen ongeveer gelijk ten opzichte van de voorgaande jaren. In de zomermaanden wordt daarbij traditioneel meer herhaald. Voor vrijwel alle omroepen zowel in binnen- als buitenland maken herhalingen een vast onderdeel uit van de programmering, aldus de VRT.
De VRT heeft geen plannen om het aantal herhalingen te beperken. Evenmin is er een plan om het aantal herhalingen te verhogen.
Meer geld maar niet minder herhalingen. Maar hoe zit het nu met Ketnet? Er was een derde kanaal nodig om de kids te bedienen... De krant de Morgen bekeek het even:
Ketnet zendt voor 78 procent herhalingen uit BRUSSEL l
Ketnet, de kinderzender van de VRT, vult het programmaschema voor 78 procent met herhalingen. Een heel hoog cijfer, zeker in vergelijking met Eén en Canvas, die het met respectievelijk 35 en 31 procent herhalingen doen. 'Dit is een fenomeen dat je bij alle kinderzenders ziet', zegt de VRT. Dat de openbare omroep er vanaf volgend jaar een derde kanaal bij krijgt, is voor een groot deel aan Ketnet te danken. De programmering van die zender wordt heel geregeld door allerhande sportevenement doorkruist, waardoor Ketnet er niet voldoende in slaagt kinderen en jongeren te bedienen. Een derde kanaal dat zich specifiek naar die doelgroep richt moet daar vanaf halfweg volgend jaar komaf mee maken. Maar het derde kanaal was op politiek vlak voer voor heel wat discussie. Er werden vragen gesteld naar de financiële haalbaarheid en de noodzaak van zo'n extra kinder- en jongerenzender.
Een van de criticasters is Jurgen Verstrepen, mediaspecialist van LDD. Hij vroeg de minister naar het aantal herhalingen op de kinderzender en kreeg te horen dat Ketnet in 2010 in totaal 2.339 uur herhalingen uitzond, goed voor 78 procent van de zendtijd. "Bovendien laat de VRT ook weten dat er geen plannen zijn om dat percentage naar beneden te halen", zegt hij. "Dat roept toch vragen op over de noodzaak van dat derde kanaal. Waarom een eigen kanaal en extra middelen willen om het toch maar te vullen met goedkope herhalingen?"
"Een kromme redenering", vindt woordvoerder Bjorn Verdoodt. "Kindertelevisie is nu eenmaal niet te vergelijken met een reguliere zender. Kinderen vinden het helemaal niet zo erg om een programma opnieuw te zien. Integendeel zelfs, ze vinden het net leuk dat ze al weten hoe een bepaald verhaal afloopt. Bovendien werk je voor een groep kijkers die zichzelf constant vernieuwt. Wanneer kinderen ouder worden groeien ze automatisch door naar andere zenders. Het herhalingspercentage op Ketnet is niet uitzonderlijk, je ziet het bij alle kinderzenders wereldwijd." Het grote aantal herhalingen staat volgens Verdoodt ook helemaal los van de vraag naar een derde kanaal. "De meeste van die herhalingen worden uitgezonden op de minder druk bekeken momenten. Tijdens de primetime-momenten, voor Ketnet 's morgens en tussen 16.30 en 19 uur, pakken we wel uit met nieuwe reeksen. En net die primetime-momenten worden meestal slachtoffer van de sportuitzendingen. Een derde kanaal is dus zeker geen overbodige luxe." (PD) © 2011 De Persgroep Publishing