Wanneer is genoeg, genoeg om overheidstelevisie te maken? Nooit dus. Om het ondernemen in Vlaanderen te promoten heeft de Vlaamse overheid de mediasector opgeroepen om nieuwe projecten te ontwikkelen. Op basis van die oproep kende Minister-president Kris Peeters op 30 mei 2011 aan acht van de ingediende projecten een tussenkomst toe. Drie projecten werden aan de VRT toegewezen, een extra van 1.060.700 euro. Vreemd, moet de VRT dat niet doen als kerntaak met de bestaande budgetten die onlangs nog verhoogd werden?
De Vlaamse overheid subsidieert de productiekost per project voor maximaal 50% met een maximum van 500.000 euro. Voor de drie aan de VRT toegewezen mediaprojecten bedraagt de toelage vanuit de Vlaamse overheid een 1.060.700 euro op een totale productiekost van 2.266.413 euro.
Als mediaspecialist klaagt ik vanuit politiek oogpunt deze verdoken VRT-subsidiëring aan. Uit een antwoord op mijn schriftelijke vraag blijkt dat de Vlaamse regering, in het kader van een mediacampagne om het ondernemen te promoten, 3 VRT-projecten cofinanciert voor 1.060.700 euro. Dit is een slinkse en dus laakbare manier om, buiten de officieel in de VRT-beheersovereenkomst vastgelegde budgetten, extra belastinggeld naar de openbare omroep te sluizen, … te meer deze extra toegekende bedragen omzeggens de helft van de totale productiekost vertegenwoordigen.
Naast de royale financiële steun zal de Vlaamse overheid de VRT inhoudelijke ondersteuning bieden door op geregelde tijdstippen overleg te organiseren tussen het productiehuis, de zender en het Agentschap Ondernemen. Die ondersteuning is inhoudelijk van aard en heeft betrekking op kennis over ondernemen en ondernemerschap. Het is merkwaardig om vast te stellen dat de VRT deze ondersteuning krijgt en terwijl de andere geselecteerde Vlaamse Omroepen ter zake niet inhoudelijk worden ondersteund. Krijgt de VRT in deze een voorkeurbehandeling omwille van zijn geprivilegieerde relatie met de Vlaamse Regering?