Het verhaal loopt als een vuurtje rondjes op twitter en facebook: VRT-journalisten moeten opletten wat ze vandaag tweeten. Nogal wat VRT medewerkers moesten noodgedwongen thuis blijven zitten vanwege de staking. Maar niet iedereen bij de VRT was het daarmee eens dus kwam er al snel een 'twitterverbod'. Hoewel het niet om een expliciet verbod gaat, horen de journalisten dus niet rond te bazuinen of ze voor of tegen de staking zijn. Toch schemerde de voorbije dagen door dat enkelen donderdag liever wel dan niet werkten en de vakbonden -die de VRT in hun greep hebben- vonden dat een brug te ver van die 'vrijdenkende' journalisten. Dat de vakbonden het spel bij de VRT smerig spelen is al langer geweten.
Ik herinner mij nog het incident met de gedelegeerd bestuurder Dirk Wauters en de VRT vakbonden in 2008. Hij kondigde drastische besparingen aan en de vakbond kreeg een forum in de kranten '..dat dit ongehoord was en hij ze (vakbonden) niet had ingelicht... '
Echte reden? De vakbondsmedewerkers van de VRT waren in Parijs gaan betogen tegen Sarkozy en waren afwezig. Wauters kreeg het mes op de keel van de vakbonden die dreigden de VRT plat te leggen als hij de echte reden zou vertellen waarom ze het niet wisten. Uiteindelijk hebben ze hem samen met hun minister van VRT Ingrid Lieten buiten gekregen.
Het feit dat medewerkers van de VRT niet mogen reageren op de staking heeft te maken met de vernieuwde greep op de VRT van vakbond en Lieten haar partij. Of dachten jullie nu echt dat ze de VRT in handen zouden laten van de CD&V-er Luc Vandenbrande? De nieuwe chef redactie maakt meteen zijn naam waar: geen free speech, geen onafhankelijke kritische journalistiek. De partijpolitiek bij de VRT is terug aan zet...
Een aantal journalisten van de VRT uitte de laatste dagen zijn mening over de staking in de openbare sector, die ook de openbare omroep treft. De hoofdredactie herinnerde de journalisten er daarom donderdag aan dat journalisten op publieke fora, zoals de microblogsite Twitter, hun onpartijdigheid niet in het gedrang mogen brengen. Het "twitterverbod", zoals het op de microblogsite wordt genoemd, ontlokt negatieve reacties bij Twittergebruikers. VRT-woordvoerster Brigitte Vermeersch zegt dat de hoofdredactie gewezen heeft op een richtlijn die al lang bestaat. Die houdt in dat journalisten moeten opletten dat hun onpartijdigheid niet in het gedrang komt en dus beter wat terughoudend zijn. Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) vindt dat journalisten wel hun mening over de staking moeten kunnen uiten. "Het zijn volwassen mensen", zegt hij. "Twitter is bovendien geen officieel platform, maar eerder een forum waarop onder individuen wordt gepraat." Dat geldt evenwel niet voor journalisten die zelf items maken over de staking. Zij blijven volgens Deltour toch beter op de vlakte.