Een aantal VRT-journalisten hebben, naar aanleiding van de staking in de openbare sector eind december, hun mening wereldkundig gemaakt via Twitter. De staking trof ook de VRT, waardoor enkele VRT-journalisten misnoegd waren. De hoofdredactie reageerde op het getwitter met de boodschap dat de journalisten hun onpartijdigheid op publieke fora niet in het gedrang mogen brengen. De nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), vindt dat journalisten wel een mening mogen hebben en die vervolgens bekend mogen maken. Hij verwijst naar het feit dat Twitter geen officieel platform is, maar veeleer een forum waar individuen onder elkaar praten. Reden om even één en ander op te zoeken en de minister hierover lastig te vallen. Het VVJ bijt in het zand ....
Natuurlijk zat ik met een aantal vragen zoals; mogen VRT-journalisten hun mening uiten over actuele zaken via sociale media? Zijn journalisten ook gebonden aan deze richtlijn wanneer ze hun mening willen geven via niet-officiële platfor-men? Houdt het twitterverbod geen beperking in van de individuele vrijheid? Op basis van welke criteria zou men zijn mening via niet-officiële platformen niet mogen verkondigen?
Even de antwoorden oplijsten die ik via officiële vragen heb verzameld...
Journalisten van de VRT mogen tweets plaatsen op de sociale netwerksite Twitter. Ze mogen ook op andere netwerksites actief zijn. Alleen moeten de journalisten ervoor zorgen dat hun uitspraken het vertrouwen van het publiek in de onpartijdigheid en nauwkeurigheid van de berichtgeving van de VRT niet schaden. Ze moeten er op letten dat ze hun onpartijdigheid niet in het gedrang brengen en moeten dus best in een aantal gevallen terughoudend zijn in het verkondigen van hun eigen persoonlijke mening.
De personeelsleden van de VRT mogen nooit de geloofwaardigheid van de VRT schaden met hun uitspraken. Dat is zo opgenomen in het personeelsstatuut.
Voor de journalisten is er bovendien ook nog een specifieke schriftelijke richtlijn over het verkondigen van meningen door journalisten op sociale netwerksites. Daarin wordt er op gewezen dat een journalist het vertrouwen in de onpartijdigheid niet mag ondermijnen.
1. VRT-journalisten mogen hun mening uiten over actuele zaken via sociale media zolang zij de onpartijdigheid en de geloofwaardigheid van de VRT en de nieuwsdienst niet in het gedrang brengen De VRT-journalisten zijn ook gebonden aan deze richtlijn wanneer ze hun mening willen geven via niet-officiële platformen. Deze richtlijn is immers specifiek bedoeld voor journalisten die actief willen zijn op niet-officiële platformen zoals sociale netwerksites.
2. Er bestaat geen algemeen twitterverbod voor journalisten. Een journalist mag een mening hebben en die ook geven via Twitter maar een VRT-journalist heeft wel de verantwoordelijkheid om de onpartijdigheid van de berichtgeving in alle gevallen te vrijwaren. Een publieke uitspraak die de onpartijdigheid van de berichtgeving in het gedrang brengt, kan dus niet.
Da's dus duidelijk, en nu massaal inschrijven op de VRT journalisten hun accounts en zoeken naar afwijkende meningen.. niet? ;-)
Is dit een beperking van de vrije meningsuiting? Hangt ervan af hoe je het bekijkt; een openbare omroep moet onpartijdig zijn.
Dit heeft natuurlijk letterlijk genomen verstrekkende gevolgen voor de VRT medewerkers. Radio –en tvmakers moeten dus eigenlijk 2 keer opletten voor ze nog eens politieke grappen of opmerkingen maken die niet tot informatie behoren. Men weze gewaarschuwd.