U vraagt zich af waar ik die titel haal? Logisch, zoals Filip koning wil worden wil elke politicus met genoeg zelfvertrouwen die dit jaar meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen burgemeester worden. Voor de sport doe je niet mee, in het slechtste geval wel voor een schepenambt. En anders, kan je jaaaaren droogfietsen terwijl het college alles beslist. Mag ik toch een nuance aanbrengen? Burgemeesters van enkele 100-en kiezers, het is schering en inslag in Vlaanderen. Politieke communicatie voor dummies, deel 2.
Het Vlaams Parlement, net niet tot de nok gevuld met ‘burgemeesters’. Het klinkt wel sjiek. Burgemeester van een stad of gemeente maar wist u dat er burgemeesters bestaan die regeren over een gemeente van …85 inwoners ? De burgemeester van de kleine Limburgse gemeente Herstappe is zo iemand.
Het werkt enigszins op m’n heupen. In de nationale pers goochelt men met de titel burgemeester alsof het een politiek hoogtepunt is. Als je burgemeester bent van steden zoals Mechelen, Oostende, Gent, Antwerpen, Hasselt, Brussel enz… dan klopt het wel. Maar dan is het afzakken naar kleine gebieden, kleine gemeentes. Met respect, dit is nu eenmaal het hinterland van Vlaanderen maar je moet alles wel in perspectief zien.
Ik heb genoeg van politici die regeren over een wei met koeienpopulatie en het grote woord voeren over thema’s zoals migratie,samenlevingsproblematiek in steden of criminaliteit. In vele gevallen is de enige migrant die ze in hun gemeente tegenkomen de meeneemchinees of een verloren gelopen Turk met een kebab zaak. Zelfs een nachtwinkel kennen ze niet.
U zal zeggen:emo.
Verstrepen, dikke nek van Antwerpen.
U denkt wat u wil, het zal me worst wezen.
Neem de cijfers bij de hand. Natuurlijk vertrek ik vanuit Antwerpen, wat had u gedacht. Maak gewoon even de vergelijking. Ik woon bijvoorbeeld in Wilrijk, deel van de stad Antwerpen. Dat heet hier een ‘district’. Naast de gemeenteraad heb je districtraden. Minder macht, ze mogen zich bezighouden met bloemen en planten, omgeving en nog zo wat gedoe. De echte macht ligt in de gemeenteraad maar de districten moeten ook opkomen met een lijst.
In Antwerpen heb je dus naast de gemeenteraadslijst nog districtsraadslijsten. Deze zijn: Antwerpen stad, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem, Wilrijk. Tot zover de duiding.
Bent u nog mee?
Wil je burgemeester in Antwerpen worden dan moet je zo’n 500.000 burgers overtuigen. Niet makkelijk. Wil je burgemeester worden in Mechelen 81.400. Al makkelijker hé. Hasselt NV Limburg 70.000 zielen. Oostende 69.000. De ‘stad Geel’ zo’n 35.000. We blijven de ladder afdalen; Diepenbeek 18.000, Middelkerke 17.800, Glabbeek zo’n 5.000 inwoners.. zeg maar het aantal facebookvrienden die ik heb.
Even terugkoppelen: mijn district, een stukje van Antwerpen zo’n 38.000 inwoners en om af te ronden Deurne 69.500.
Veel meer dan een Vlaamse gemeente met burgemeester, politiekorps en gemeentelijsten. Maar al die mensen, al die politici, hebben hetzelfde gewicht in het parlement als ze spreken voor hun gemeente, dorp of gehucht. Zelfs hun politieke verklaringen over die veredelde gehuchten krijgen nationale aandacht... omdat ze natuurlijk in een parlement zitten.
Laten we eerlijk zijn, burgemeester zijn van een gehucht met een handvol burgers is in vele gevallen een fin de carrière, een titel, een mandaat. Niets meer, niets minder. De pechstrook van de politieke neergang maar zoals de notaris, advocaat en vroeger mijnheer pastoor iets wat zogezegd waarde heeft. Aanzien of zoiets. Give me a break, dit is de nieuwe tijd hoor! Natuurlijk kan je aan heel wat burgers het wel verkopen als een topfunctie met titel. En ook de media spelen mee. Berichtgeving over de titel, de ambitie enzomeer worden verkocht als toppolitiek.
Enige nuancering graag?
Laten we eerlijk zijn; de steden zetten de toon en al de rest is meegenomen. Kunnen we dit dan even in perspectief plaatsen?
Alvast bedankt.