De Vlaamse overheid moet besparen maar vreemd genoeg ontsnapt de VRT hieraan. Waarom? In deze sombere tijden krijgt de openbare omroep een extra over het hele jaar 2012 van om en bij 15 miljoen euro. De kindpremie is bijvoorbeeld uitgesteld en komt overeen met dat bedrag. Kwestie van prioriteiten? Dit kan je nu niet zomaar laten voorbijgaan in de plenaire zitting van het vlaams parlement...
Tussenkomst ook via Villa Politica
De heer Jurgen Verstrepen:
Minister Bourgeois, ik val bijna van mijn stoel als ik bepaalde zaken hoor. Het magische woord is natuurlijk de VRT. Die ontsnapt aan de opgelegde besparingen. Er wordt gezegd dat de VRT vroeger moest besparen. Het kon ook niet anders, want alles was opgesoupeerd door wanbeheer.
Jullie cijferen toch zo graag, minister Lieten, jullie zoeken koortsachtig wat meer centen. Laten we de cijfers eens bekijken. De mensen die langer mogen werken en meer successierechten betalen, zullen blij zijn, want er komt een derde net. Ze kunnen hun ellende vergeten door te kijken naar het derde net dat in 2012 wordt opgestart. 6,4 miljoen euro aan nieuwe initiatieven in 2012. De VRT ontvangt voor 2012 een dotatie die met 8 miljoen euro per jaar stijgt. Dan zijn er nog allerhande verdoken middelen van alle ministers die nog eens 1 miljoen euro opbrengen.
Wat de VRT, een overheidsbedrijf, meer mag uitgeven in deze sombere tijden, komt neer op ongeveer 15 miljoen euro. Dat is exact evenveel als de kindpremie die er niet komt. Het is een kwestie van prioriteiten. Liever de gezinnen die rekenen op een kindpremie in de kou laten staan en aan de andere kant de champagne laten vloeien bij de openbare omroep, waar amper besparingen worden doorgevoerd. Daar wordt de kaviaar uit de koelkast geserveerd. Men zat er niet op te wachten.
De leerkrachten zullen met veel plezier kunnen kijken naar een educatief Ketnet, waarvan 78 procent in herhaling zal worden geprogrammeerd. Dat zijn niet mijn cijfers, maar die van de VRT zelf. Dat wordt hier doodleuk gezegd, terwijl Voka en het ACW iedereen opriepen om het derde kanaal te schrappen in een poging de begroting in evenwicht te krijgen. Nu blijven ze buiten schot en dan wordt hier doodleuk gezegd dat het is omdat ze in het verleden inspanningen hebben moeten leveren. U weet al te goed waarom ze in het verleden inspanningen hebben moeten leveren. Dat is omdat de kas was geplunderd door het wanbeheer van Tony Mary. Nu stellen dat de VRT dit mag blijven doen, vind ik een brug te ver.
De voorzitter:
De heer Tommelein heeft het woord.
De heer Bart Tommelein:
Minister Bourgeois, ik val ook bijna van mijn stoel als ik hoor dat we de VRT buiten beschouwing laten omdat er al zware besparingen zijn doorgevoerd. Het is natuurlijk heel gemakkelijk als je eerst orde op zaken moet stellen omdat het budget zwaar over de schreef gaat, en je twee jaar later wordt vrijgesteld van maatregelen die de hele bevolking treffen, maar blijkbaar niet de VRT.
De VRT is een overheidsbedrijf en ook daar zouden inspanningen moeten worden geleverd. Minister Lieten en zeker collega’s van sp.a en CD&V, opnieuw moeten jullie plat op de buik gaan. Dit is een symbooldossier geworden. Het is een besparing die had kunnen worden doorgevoerd. Je kunt zeggen dat het geen zware besparing is en dat het niet voldoende was in het totale plaatje van de 500 miljoen euro die we moeten zoeken, maar het is toch een belangrijk symbooldossier geworden. Een overheidsbedrijf dat al een dominante speler is op de markt, mag doorgaan en moet geen enkele bijkomende inspanning doen in deze crisistijden. Ik vind dit onverantwoordelijk.
Minister Geert Bourgeois:
De twee sprekers slaan de bal natuurlijk volkomen mis. Ik heb het gehad over de personeelsafvloeiing en de besparingen op het personeel. Ik heb gezegd: in deze operatie van min 5 of min 6 procent blijft de VRT buiten schot omdat ze haar eigen besparingsplan heeft moeten uitvoeren. Ik heb het juiste cijfer niet bij, maar collega Lieten bevestigt dat met de herstructureringen die wij hebben opgelegd, er bij de VRT meer dan 200 mensen afvloeien sinds 2010. Die besparingsoperatie is opgelegd en ik denk dat ze hoger is dan de 5 procent die we opleggen aan ons eigen ambtenarenkorps.
Als u het hebt over het feit dat de VRT niet mee zou moeten besparen, dan kan ik u zeggen dat in de structurele besparingen 3,3 miljoen euro voor de VRT vervat zit. De kredieten op de niet-loonuitgaven worden bevroren.
U moet dus goed luisteren naar wat ik heb gezegd. De besparingen op het personeel van de VRT zijn niet begrepen in deze doelstelling omdat ze eigen, aparte en vroegere doelstellingen opgelegd kreeg die ze aan het uitvoeren is en die naar mijn aanvoelen – maar ik heb de cijfers niet bij – hoger gaan dan de 5 of 6 procent die we nu opleggen.
De heer Jurgen Verstrepen:
We slaan de bal helemaal niet mis. U gooit alles op een hoopje. Het plan van de openbare omroep wat betreft de ambtenaren en de besparingen op personeel, kwam er noodgedwongen omdat de VRT in een erg slechte positie zat. Dat was voor deze regering op zoek moest gaan naar extra centen. De VRT ontsnapt volledig. Er is een bevriezing van 3,3 miljoen euro werkingsmiddelen. Maar als je de som maakt – en ik blijf erbij –, dan moet je zeggen: wat doen we? De kindpremie of het Ketnetgedoe en de VRT met rust laten? Het gaat om hetzelfde bedrag. Je zou evengoed Vlaanderen de kindpremie kunnen hebben gegeven en de VRT gedwongen hebben om een besparing door te voeren op de budgetten die ze heeft. Ze krijgt meer dan ooit. Dat mag u eens aan de Vlaming uitleggen: hij mag met heel veel plezier naar amusement op de televisie kijken. U geeft de Vlamingen brood en spelen, u geeft de Vlamingen amusement in sombere tijden. U hebt gekozen om de VRT de budgetten te laten houden.
Minister Geert Bourgeois:
Ik wil collega Lieten niet het gras voor de voeten maaien, maar u maakt er echt een amalgaam van.
De kindpremie gaat over een bedrag van 14 miljoen euro. Het net waar u het over hebt, gaat over 4 miljoen euro.
De heer Jurgen Verstrepen:
De schatting is 6 miljoen euro plus alle potjes van de andere ministers. De optelsom is dan 15 miljoen euro.
Minister Geert Bourgeois:
De VRT valt onder deze besparingsronde. Ze moet 3,3 miljoen euro inleveren op haar werkingskosten.
De heer Jurgen Verstrepen:
Met alle respect, maar u moet dan ook de juiste optelsom maken. Er is 6,4 miljoen euro geschat in 2012. In de beheersovereenkomst staat nog eens 8 miljoen euro meer. Minister Lieten zwijgt. Er is 1 miljoen euro van allerlei kabinetten ter promotie van programma’s. Als u kunt rekenen, is dat 15 miljoen euro.
Waar is de N-VA met de kindpremie? Jullie hebben geplooid voor het verhaal dat de VRT dezelfde budgetten mag hebben. Dat is het verhaal en daar kunt u niet onderuit.