Het had wat voeten in de aarde. In Vlaanderen was één van de 'grote' mediaproblemen de uitzendingen van belspelletjes. (cynisch bedoeld hoor) Nu moet zelfs de Kansspelcommissie zich verantwoorden ten opzichte van amusementsprogrammamakers. Je kan het zo gek niet bedenken. In de commissie media werd het stil bij mijn tussenkomst waarom ik niet sta te roepen hoe goed de minister heeft gereageerd en dat die nieuwe wetten eigenlijk niets voorstellen. Op een moment dat we wereldwijd overspoeld worden door nieuwe media, wij als bijna enig land wetten willen invoeren tegen distributeurs zoals Telenet/Belgacom omdat ze interactieve vernieuwingen niet mogen doorvoeren van tvzenders op eigen houtje, de uitrol van ons 4G netwerk maar niet op gang komt, de Youtubes, Googles en Apples van deze wereld rechtsstreekse content doorsturen naar de burger, premium content via het net mogelijk is... passen wij in Vlaanderen de mediadecreten aan om belspelletjes te verbieden. Wat Vlaanderen doet, doet het beter? Het mediabeleid tot vandaag, na de vorige legislatuur, is stilgevallen en grijpt terug naar conservatieve reflexen. De mediawereld draait snel door en wij staan stil. En denk nu niet dat de sector in Vlaanderen in beweging is omdat één productiehuis een zender heeft gekocht. DAT stelt op zich immers ook niets voor....
Het citaat uit de zitting van de decreetvorming kan je bij meer lezen terugvinden en indien je veel tijd hebt kan je via deze link het verslag volledig lezen.
"De heer Jurgen Verstrepen blijft kritisch ten aanzien van belspelletjes en buitenlandse zenders. De VRM meent daartegen te kunnen optreden, maar houdt geen rekening met de Europese richtlijnen. De VRM is er tot vandaag nog nooit in geslaagd ook maar één buitenlandse zender te bewegen tot iets. Als de uitzendingen volledig in het Nederlands zouden worden uitgezonden, zal men zich beroepen op de taal als criterium, maar dat heeft geen decretale basis. De minister getuigt volgens de spreker van een selectieve verontwaardiging. Zij viseert een tv-programma waar 2000 tot 3000 mensen naar keken. Het is vandaag al een succes wanneer men 12.000 kijkers kan bereiken. Maar er zijn websites met een bereik tot 1,3 miljoen unieke bezoekers per dag. Dat behoort niet tot de bevoegdheden van de minister – wel tot die van de Kansspelcommissie – maar toch. Iedereen heeft toegang tot het internet, wat erg laagdrempelig is. Op twee maand tijd wordt er in ons land voor 160 miljoen euro via gok-, kans- en belspelletjes vergokt. De cijfers blijven stijgen. Er zijn 75.000 verslaafden en 125.000 probleemspelers in ons land. Dat probleem is dus veel ernstiger dan dat van een belspelletje op tv, zo stelt de heer Verstrepen. Zijn kritiek komt er dus op neer dat de minister aan steekvlampolitiek doet. Hij heeft geen cijfers, maar gaat er even van uit dat 1 procent van de kijkers naar belspelletjes een probleemgedrag vertoont. Dat betekent dat er dus een decreet wordt gemaakt om twintig mensen te beschermen, terwijl elke dag honderdduizenden via het internet geld vergokken."