Met plaatsvervangende schaamte en krullende tenen kijk ik naar de politieke campagnes die in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen ontstaan. Erbarmelijke conceptloze filmpjes op Youtube, uit de hand gefilmd met een keukencamera, oude archiefbeelden om verandering te promoten, paarden-koets-trekkende vals gezongen inhoud en allerlei –met alle respect- huwelijksfilmspecialisten die amateuristische filmpjes verkopen aan lokale politici… ik vraag me af of sommige lokale politici écht wel verkozen willen raken.
Heren, dames politici, heb toch wat beroepseer!
Campagnes via het internet, social media zijn een vak, professionele communicatie, strategie, marketing. Kennis is nodig. Niet de vuilbak van ongebreideld kneuterig amateurisme waarbij je je afvraagt waarom die ene paljas in beeld loopt of kruipt. Bon; hier ben ik dan. Ik ben partijloos en geen kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nieuwe media expert en lid van de commissie media in jullie Vlaams Parlement. Politicus sinds 2004 en vooral, nog steeds, media-actief. Mijn adelbrieven heb ik op zak en nu wil ik jullie helpen. Trek u niets aan van budgetbegrenzing door de wet op verkiezingsuitgaven of sperperiode, daar bestaan ook a la carte oplossingen voor.
Eerst even een kwakkel uit de wereld helpen. Ja het mag, ja het kan!
De sperperiode in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober geldt niet voor onlinecampagnes. In de drie maanden voor de verkiezingen mogen politici geen boodschappen meer verspreiden via de radio, op de televisie of in de bioscoop. De sperperiode moet kandidaten met een beperkt budget gelijke kansen geven. Maar de Vlaamse wetgeving zegt niets over betaalde boodschappen op het internet. Partijen mogen dus advertentieruimte kopen op websites en sociale netwerken tot aan de lokale verkiezingen van 14 oktober.
Bij de federale verkiezingen is adverteren via het internet wel verboden. Betaalde reclame mag ‘zogezegd’ volgens de federale wetgeving nergens, dus ook niet online maar ook daarvoor heb ik oplossingen om dit te omzeilen. Zelfs dit federaal verbod is onhoudbaar en niet toepasbaar op nieuwe media.
U heeft teveel verkiezingsbudget maar durft niet? Ik wijs jullie de weg! 20m², megaonline campagnes, professionele Youtube clips, Facebookadvertising… alles kan! Voor de gemeenteraadsverkiezingen kan je campagne voeren via het net, youtube, facebook, twitter … bedenk het maar. Jullie video's op iphone, ipad of andere tablets in full HD kwaliteit? Zo van tv geplukt. Een eigen app? Een eigen kanaal? Presentaties met live feeds? Videofeeds via twitter vanop locatie? ... Laat me raden; nog niet aan gedacht hé? Moet je dit aangeven om in orde te zijn voor je verkiezingsuitgaven? Neen. Ik kan jullie genoeg systemen aanbieden om online campagnes te voeren zonder bovengrens. Hoe meer budget, hoe liever. Daarom begrijp ik niet wat ik zie.
Angst? Gierig? … Laten we het houden op gebrek van kennis en onzekerheid.
Online campagne voeren beste collega’s hebben jullie eigenlijk deels aan mijn rebels gedrag te danken. In de vorige legislatuur heeft het Vlaams Parlement, voor de Vlaamse verkiezingen van 2009, een mediadecreetaanpassing –via amendement- goedgekeurd dat dergelijk campagne voeren mogelijk maakt. Dit op basis van mijn veroordeling door de Vlaamse Regulator voor de media die mij als enige politicus ooit in dit land veroordeelden tot een boete van 12.500 euro vanwege podcasting en online activiteiten. U leest goed, de enige in de geschiedenis van dit land en zelfs Europa.
Intresten inclusief heeft me dit een kleine 14.000 euro gekost, betaald tot de laatste cent.
Laat ik het zo stellen, door mijn gedrag én betaalde boete mogen jullie nu online campagne voeren zonder problemen. Begrijpen jullie nu waarom ik niet graag zie welke rommel jullie nu online zwieren?
Zelfs de discussie over reclamespots op televisie voor politici is een oude strijd van mij. In 2003 heeft de Vlaamse wetgever de decreten snel snel aangepast omdat ik een gat in de wetgeving had gevonden en reclamespots verkocht aan politici op LibertyTV, ZwartWit en Politicsinfo. Alle partijen – behalve SP.a, CD&V en Groen – stonden aan te schuiven om in het campagnegat te springen maar vanuit de meerderheid werd dit gat netjes dichtgefietst. Politieke hypocrisie.
In 2008 was ik bij de decreetaanpassingen één van de drijvende krachten achter de versoepelingen van de wetgeving om politici de mogelijkheid te geven om te adverteren op radio en televisie. De Vlaamse wetten laten dit sinds 2009 toe, de Federale niet, daardoor zit het geblokkeerd. De wet op de verkiezingsuitgaven moet volgen en dat gebeurt niet. Typisch Belgisch.
Tot 2009 kregen politieke partijen in de sperperiode voor de verkiezingen een aantal minuten politieke zendtijd. De lengte van die zendtijd hing af van de grootte van de partij. In de plaats van de politieke zendtijd krijgen partijen en politici via het nieuwe mediadecreet dus de kans om tegen betaling commerciële tv-spots uit te zenden in de sperperiode (niet buiten de verkiezingsperiode).
Ik hoop dat jullie nu begrijpen waarom dit het nauw aan m’n hart ligt. Jullie moeten volgens mij professioneel campagne voeren via sociale netwerken en online media. Duidelijk? Zorg ervoor dat ik trots naar de nieuwe politiek campagnes kan kijken, verras mij, trek mijn aandacht, hertsel 'politiek' als een vak voor vernieuwers en professionele denkers!
Als jullie het écht niet meer weten en professioneel online media-advies nodig hebben, stuur me gerust een mailtje collega’s en ik zal met plezier jullie helpen op de sociale mediasnelweg en online wereld. Privat consulting.
Ik zit naast jullie,
jurgen.verstrepen@vlaamsparlement.be
Een stroper die boswachter geworden is ;)