Alsof het gisteren is. Ongeveer 10 jaar geleden zette ik de stap van media naar politiek. Mijn slogans en beweegredenen waren toen 'de vrijheid van meningsuiting vrijwaren' en de 'depolitisering van de media'. Op m'n eentje kan ik dit niet bewerkstelligen maar als je vanuit het centrum dit telkens weer ter discussie kan stellen dan 'luistert' men tenminste. Kwestie van één steen verleggen. Een hele prestatie in de politieke wereld ;) Punt is: de laatste tijd lijkt het erop dat de politieke wereld meer dan ooit greep probeert te krijgen op media.
Ik bedoel niet alleen radio -en tv, ook kabeldistributeurs en geschreven pers raken zo verstrengeld met mekaar waardoor je een wazig beeld krijgt van politieke mediabeïnvloeding en omgekeerd.
Iedereen weet wie en op welke manier een mediabons geprobeerd heeft om het mediadecreet over de signaalintegriteit in het parlement, via de minister en haar partij, erdoor te duwen. Dit ging dan over commerciële belangen, ruzie tussen een distributeur en grote mediagroep. De teksten werden niet door politici of kabinetsmedewerkers geschreven.
Of de tussenkomsten bij de top van de VRTredactie om de Hazodi reportage tegen te houden, de burgemeester in beeld te zetten en vrijwaren voor een politieke nederlaag. De gevolgen van de Keizer van Oostende. De rellen over onderzoeksjournalistiek. Politieke inmenging.
Natuurlijk is dit geen ingrijpen dat makelijk bewijsbaar is, zo slim is men wel. Noem het maar beïnvloeding en als je wil beïnvloeden... dan moeten overal je betrouwbare mannetjes zitten.
Bij de grote mediabedrijven en distributeurs cirkelen mensen in allerlei 'raden' die advies geven. Hun mening te kennen geven. Op belangrijke posten zitten mensen die een bepaalde politieke achtergrond hebben en de informatie - indien nodig - netjes doorbriefen naar hun 'vriendjes'. Onschuldig maar noodzakelijk immers je moet alles als snelste weten. Kwestie van te kunnen ingrijpen als het je niet zint. Politiek anticiperen. Stratego voor gevorderden.
Bij de openbare omroep gebeurt het open en bloot. Logisch, de raad van bestuur is de vertegenwoordiging van de hoofdaandeelhouder; de Vlaamse overheid. In die raad van bestuur wordt niet gekeken naar meerwaarde voor de omroep, natuurlijk niet. Het is een gegeerd plaatsje. Wat aanzien. Media, weet je wel. Uitgenodigd worden op alle grote belangrijke VRT evenementen, feestjes en persconferenties horen bij het verloningspakket. Flaneren op de Nacht van de televisiesterren als hoogtepunt. De politieke partijen plaatsen in die raad van bestuur mensen die beloond moeten worden en in ruil zoveel mogelijk interne informatie doorgeven over de werking en strategie van de VRT aan de partijhoofdkwartieren. Officieel natuurlijk niet, maar hoe dikwijls ik heb vastgesteld dat verslagen en informatie uit die VRT via al die partijvriendjes doorgestuurd worden naar de buitenwereld... Ik had meestal de pech in het verleden dat onze partijmensen voor zichzelf reden en niet voor een betere VRT of partijvoorzitter.
Natuurlijk hebben we een instantie die daarop toekijkt. De Vlaamse Regulator voor de media. Een 'onafhankelijke' regulator. Wat had u gedacht? Onafhankelijk? Vergeet het. De top en het bestuur is ook weer politiek gestuurd. Heb daar een stuk over geschreven in dit boek.
De afgelopen weken heb ik meermaals gezucht. Bestaat er verandering? De kracht van verandering? Neen.
De benoemingen van de ‘postjes’ in de VRT Raad van bestuur bewijzen het tegendeel. De N-VA stuurt de vrouw van een prominent parlementslid en de VLD stuurt hun vroegere spindoctor. Gaan zij bijdragen tot een betere VRT? Gaan zij hun mediakennis gebruiken voor een krachtige VRT? Gaan zij het verschil maken? …
Volgens mij gaan zij dankbaar zijn voor hun partij en ideologie. Netjes alles signaleren aan de partijgenossen. Mond voorbij praten op het juiste moment. Toekijken en rapporteren. De Stasi bij de VRT. Stop daar toch mee of plaats minstens onafhankelijke mediakenners in de raad van bestuur. Daar zou je de openbare omroep tenminste mee helpen. Het systeem zoals het nu is is een aanfluiting van moderne structuren. Natuurlijk moet er controle zijn bij de openbare omroep. Over de strategie, het besteden van het overheidsgeld enzomeer...
W8 even? De VRT moet toch rapporteren aan ons? De commissie media. Daar zitten we allemaal volgens een politieke kleur. (bij mij staat er een foutje, ik ben onafhankelijk, geen LDD;) Verleg een deel van de bevoegdheden van de raad van bestuur naar het parlement en stel bvb. een expertenraad samen wat betreft vennootschapsbestuur.
Dan moet je niet telkens op zoek gaan naar vriendjes in de raad ...