OP12. Het derde VRT tvkanaal... of, hoe moeten we die lappendeken met amper kijkers omschrijven? Feit is dat niemand weet wie op dit kanaal zat te wachten, zelfs bij de VRT weten ze het niet. Een speeltje van de mediaminister? Wel een duur speeltje van om en bij 4 miljoen euro om wat te 'experimenteren'. Een wederkerende discussie in de commissie media...
De heer Jurgen Verstrepen : De vorige sprekers hebben de situatie al heel goed geschetst. Na een evaluatie van meer dan een jaar, stel ik vast dat dit project niet nodig is. Het is een verspilling van overheidsgeld. Dit dossier begint eigenaardige proporties aan te nemen. Er was nooit een marktstudie, geen duidelijk doelgroepbepaling en geen businessplan en dat in crisistijden. Dat werd hier regelmatig ter discussie gesteld maar intussen sleepte OP12 zich verder.
In de zomer – en ik heb daar een mooi instagram van gemaakt – kreeg men een pancarte met een audio eronder met als tekst ‘We komen terug’. De laatste keer dat ik dit heb gezien was toen ik nog heel jong was. Het ging toen over schooltelevisie, de periode dat er weinig kanalen waren. Ik kan me niet inbeelden dat in deze digitale tijden waarin gedurende 24 uur, 7 dagen op 7, alles beschikbaar is on demand, zelfs in livestream, een openbare omroep een pancarte bezet op een digitaal platform.
Ik heb hier nog niets gehoord over de kijkcijfers, hoewel die meestal de graadmeter vormen om te bepalen of een programma of zender succesvol is. Minister, er zijn 600.000 kijkers op weekbasis na 20 uur, gecumuleerd in 5 minuten. Ik ken die gecumuleerde cijfers. Stel dat er maar 4 uur televisie is – en dan ben ik nog zeer ruimdenkend voor wat die cijfers betreft –, dan komt men uit op een gecumuleerd gemiddelde van 20.000 kijkers.
U kent ook de cijfers van de website en van streamings. Ik zal hier niet discussiëren over de inhoud, de beleving of de contentontwikkeling van OP12 maar de vraag is of de overheidsmiddelen die worden gegeven aan dit project in evenwicht zijn met het resultaat en het aantal mensen dat wordt bereikt. Dat aantal is minimaal.
Wat mij betreft, is OP12 een web-tv-project, dat met veel minder middelen kan worden gemaakt. Men kan dat gerust op een webplatform zetten. Iedereen stapt over naar online. Hier zit men met een duur overheidsverhaal met heel weinig rendement. Dat is een project dat over het paard wordt getild en een leerschool met een camera erop, genre studentenradio en studententelevisie, maar dan wel met één camera erop en in een omgeving met beperkte middelen. Digitale kanalen zijn immers niet oneindig.
De programmatie is een lappendeken en niet samenhangend. Dat weten we allemaal. Daar moet men zelfs geen expert voor zijn.
Minister, ik blijf erbij dat dit een overbodig en te duur project is, waar op dit ogenblik ook niemand op wacht. Tijdens alle gesprekken die we hebben gehad, bleek dat men zelfs bij de VRT niet wist voor wie men dit zou maken. Men zou experimenteren en dan zien. Ik vind dat men dat niet kan doen met overheidsgeld. En als er dan één programma is dat scoort, dan wordt dat meteen naar voren geschoven als een bewijs dat het wel kan werken. Dit is een niet-definieerbaar televisieproject dat thuishoort op het internet, op een onlineplatform, waar men mag experimenteren, maar dan met veel minder middelen. Ik denk dat de openbare omroep het geld dat wordt uitgegeven aan OP12 veel beter zou kunnen besteden aan andere taken. Het is een kwestie van prioriteiten. Men kan er echter niet omheen dat dit een mislukt project is.
....
De heer Jurgen Verstrepen : Minister, ik begrijp dat u de discussie ook enigszins wilt verleggen. Dit is enigszins een vervalste discussie: het gaat in dezen immers niet over Ketnet. Men moet appelen met appelen vergelijken. Men doet alsof jongeren in Vlaanderen niets hebben qua mediabeleving. Ik haal één concreet voorbeeld aan. Concrete voorbeelden werken toch altijd goed.
Zo is er een privé-initiatief van de VMMa, namelijk JIM. Dat is de grootste jongerenzender in Vlaanderen. Die heeft 217.000 kijkers per dag, met privégeld. Als u Van Thillo kent, dan weet u dat dit moet opbrengen en niet waanzinnig veel geld mag kosten. Die zender is trouwens gehuisvest in het oude Big Brotherhuis.
Vergelijken we dan die 217.000 jongeren met OP12, dat met een paar miljoen euro aan overheidsgeld amper een tiende van dat bereik haalt bij de jongeren. Er is ook nog sprake van een contradictie. Er wordt hier de hele tijd gesteld dat de jongeren moeten worden bereikt, dat iedereen moet worden bereikt. Vreemd.
Ik neem de cijfers van de VRT zelf, van het jaarverslag, dat iedereen hier toch bijna uit het blote hoofd kent. In de categorie van 12 tot 24 jaar bereikt de VRT 75 procent. Dat is dus 75 procent van alle jongeren. Ofwel is het het ene, of wel het andere. Als iemand me nu nog zegt dat de VRT OP12 heeft omdat ze iedereen moet bereiken, dan gaat dat waarschijnlijk nog over die 25 procent die ze niet bereikt, vermoed ik dan. Ze moeten een bereik hebben van 100 procent.
Ik vind dit dus een zeer vreemde, vervalste discussie als we de cijfers erbij halen. Dit staat in het jaarverslag van de openbare omroep. Als ik ervan uitga dat de VRT in dat jaarverslag alles naar waarheid neerpent, en ze dus 75 procent van de jongeren bereikt, voor wie is OP12 dan opgericht?
Niemand weet dat, zelfs niet op basis van de cijfers. De jongeren worden bediend, door privé-initiatieven en de openbare omroep samen. Tellen we die privé-initiatieven bij die 75 procent van de VRT, dan denk ik dat we de jongeren maximaal bereiken. Wie willen ze nog bedienen? Mensen die nog geboren moeten worden? Ik weet het niet, en ik denk dat niemand het weet, ook niet op de Reyerslaan. Maken we die cijferprojecties, dan kunnen we alleen maar vaststellen dat alleen OP12 niet nodig is.
Het is een experiment dat veel overheidsgeld kost. Dat is betrekkelijk. Je kunt dat veel of weinig vinden. Die discussie zal ik niet voeren. Het is echter overheidsgeld, met een groot vraagteken. Ik noteer ook dat sommige leden nu stellen dat een marktaandeel of een bereik niet meer nodig is voor overheidsmiddelen, terwijl ik in deze commissie, zelfs in de vorige legislatuur, discussies heb gehoord waarbij net het omgekeerde werd gezegd van wat nu wordt verkondigd. Maar goed, dat is dan nog een heel andere discussie, minister...