In een artikel van Apache bracht men het misbruik via interim-contracten bij T-interim, dat gehuisvest is in de gebouwen van de VRT, aan het licht. T-interim regelt de contracten van tijdelijke werknemers of medewerkers met onregelmatige opdrachten, maar ook structurele jobs worden met deze contracten ingevuld. Volgens de vakbonden gaat het om minstens 70 รก 80 mensen. De VRT beloofde deze zaak te onderzoeken... tijd voor een update.
Bij de VRT werden (in 2012) met ongeveer 800 mensen interimcontracten afgesloten. Meestal gaat het om medewerkers die een collega in ziekteverlof vervangen of die een tijdelijke piek opvangen. De drukke sportzomer van 2012 is daar een voorbeeld van (waardoor dat jaar meer mensen dan gebruikelijk op interimbasis werkten voor de VRT).
Er werken ook mensen met een interimcontract omdat ze maar af en toe voor de VRT een opdracht moeten uitvoeren, zoals acteurs, muzikanten of promomedewerkers. In het voorjaar hebben de VRT-directie en de vakbonden (in het kader van het sectoraal akkoord) afspraken gemaakt waarbij gekozen wordt voor een duurzaam en sociaal personeelsbeleid.
Wat betreft het inzetten van uitzendkrachten werden de bestaande afspraken (= kader waarbinnen interimkrachten binnen een aantal (duidelijk omschreven) omstandigheden kunnen ingezet worden) opnieuw opgenomen in (een bijlage bij) het sectoraal akkoord. Wel werd afgesproken dat de rapportering naar het directiecollege en de vakbonden zou verfijnd worden.
Aansluitend daarbij heeft de VRT-directie de tewerkstelling van haar uitzendkrachten opnieuw onderzocht. Dat onderzoek leidde ertoe dat een aantal uitzendkrachten (waarvan hun tewerkstelling niet (meer) viel onder de gemaakte afspraken) aangeworven werden met een VRT-arbeidsovereenkomst.
Momenteel wordt er binnen de VRT verder gewerkt aan een verfijnde rapportering zodat directie en vakbonden het inzetten van uitzendkrachten binnen de gemaakte afspraken beter kunnen opvolgen.