Na de nutteloze KPMG-radiostudie besteld door mediaminister Lieten wilde ik wel eens weten of een zerobase tot de mogelijkheden behoort. Dit zou immers het beste zijn voor het radiolandschap. In die studie zouden de VRT radiofrequenties (die veel ruimte verspillen en in stand gehouden worden door politici) ook herbekeken worden.Tijd is geen probleem. Geld ook niet. Maar wil deze Vlaamse regering een herschikking van de FM band? Een extra vraag en de privéradiosector kan een zerobase alvast op haar buik schrijven.
Vraag nr. 98 van 21 november 2013 van JURGEN VERSTREPEN
Radiolandschap -Studie In Nederland is het zerobase frequentieplan in een samenwerkingsverband tot stand gebracht door vijf medewerkers van Nozema, elf van Broadcast Partners en zeven van de Rijksdienst voor Radiocommunicatie. Het project heeft daar bijna een jaar in beslag genomen. Naar aanleiding van gesprekken in diverse media, de onderzoeksopdracht aan KPMG en de toenemende aandacht voor een herschikking van de FM-band, wil ik deze vraag aan de minister stellen. Acht de minister het raadzaam een technische studie te bestellen omtrent het Vlaamse radioland-schap? Zo ja, zal de mogelijkheid van een zerobase benadering worden opgenomen?
Het antwoord?
Teneinde het nieuwe radiolandschap voor te bereiden werd in het najaar van 2012 een opdracht uitgeschreven voor een behoefte- en marktanalyse van het Vlaamse radiolandschap. Deze opdracht werd door het departement CJSM gegund aan KPMG. De opdracht van KPMG hield het volgende in, en ik citeer nu uit de offerteaanvraag: - het hernemen van het overzicht van het huidige radiolandschap zoals gedetailleerd in kaart gebracht door de Vlaamse Regulator voor de Media, het evalueren van dat landschap en een marktanalyse uitvoeren gekoppeld aan een leefbaarheidstoets van het radiolandschap; - een bevraging bij de stakeholders (sector, luisteraars en adverteerders) organiseren die peilt naar hun verwachtingen en behoeften; - op basis van bovenvermelde punten aanbevelingen voor het beleid formuleren. In mijn recentste beleidsbrief staat dat “in een volgende fase grondige technische analyses uitsluitsel dienen te brengen over de technische/fysieke mogelijkheden van eventuele beleidskeuzes voor een nieuw radiofrequentieplan”.Deze technische mogelijkheden worden onderzocht door de administratie.