Ik stel vast dat de VRT jaar na jaar meer herhalingen programmeert op haar tvkanalen. Opvallend en verontrustend is dat sinds de ontkoppeling het aandeel herhalingen is toegenomen, terwijl de VRT beloofde dit niet te doen, ook Minister van Media Ingrid Lieten was geen voorstander van de stijgende herhalingen. De ontkoppeling heeft bij de betrokken zenders, Eén dus niet bijgerekend, geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal herhalingen. De toename wordt nog eigenaardiger, wetende dat het merendeel van de middelen van het Mediafonds naar producties gaat die op een VRT-zender te zien zijn. (Mediafondsmiddelen over 3 jaar: VRT 65%, Mediaan 22%, Acht TV 7.5%, Vier 2.75% (2012 en 2013))
De meeste middelen gaan dus naar productiehuizen die een VRT-programma maken. Als ik kort door de bocht redeneer zijn er meer financiële middelen voor de openbare omroep, minder producties om de zenders te vullen, maar duurdere televisieproductie. Dit vraagt toch om meer uitleg?
Het gaat hier nog steeds over overheidsmiddelen, belastinggeld. In het antwoord omtrent de programmastrategie vertoont de VRT een dubbelzinnige houding voor OP12 . Aan de ene kant is het niet de bedoeling om zoveel mogelijk kijkers te bereiken, maar herhaalt de VRT bewust (OP12-)programma’s om het bereik te verhogen om zo het bestaansrecht van de zender te rechtvaardigen. Dit is een zeer doorzichtige strategie. Het VRT antwoord toont nog maar eens dat OP12 een vergiftigd geschenk is dat vanuit de politiek aan de VRT werd opgelegd. De volgende minister van Media en Vlaamse Regering moeten sowieso een versnelde beslissing nemen of de middelen die naar OP12 gaan nog te verantwoorden zijn. OP12 is dus een herhaalzender geworden waarvoor de VRT nota bene extra belastinggeld krijgt. Ik stel openlijk een zender in vraag die met overheidsmiddelen gefinancierd wordt en een herhalingsprogrammatie heeft van bijna 70% (!).
De openbare omroep moet nu net het verschil maken met andere zenders die wél commercieel baat hebben bij een herhalingsstrategie. Dat gecumuleerd marktaandeelargument mag een openbare omroep niet naar voor brengen. Ik verwacht van een openbare omroep dat ze televisieproducties maken en uitzenden van goede kwaliteit. Daarvoor ontvangen ze aanzienlijke overheidsmiddelen. Belastinggeld dient niet om de televisiecomputer te programmeren met herhaling modus.
Vaststellingen
Voor 2013 is het % aandeel herhalingen in nettoprogrammatijd 61,1%; in PT 34,9%.In 2011 was dit nog maar slechts 48,7% en 29,6% in PT.
In het antwoord op een eerdere parlementaire vraag nr. 278 liet de VRT weten dat het niet van plan was het aantal herhalingen te verhogen : ‘De VRT heeft geen plannen om het aantal herhalingen te beperken. Evenmin is er een plan om het aantal herhalingen te verhogen.’
Ondanks de ontkoppeling krijgt de consumentmeer herhalingenop zijn scherm. Op Canvas krijgt men 20% meer herhalingen ten opzichte van 2011. Op Ketnet programmeert de VRT 10% meer herhalingen, ondanks het al hoge aandeel herhalingen op deze zender. Via herhalingen probeert de VRT de kijkcijfers van OP12-programma’s aan te dikken. Men geeft dit ook toe in hun antwoord op mijn parlementaire vraag:
OP12 zendt het merendeel van haar programma’s meerdere keren per week uit. Dat is een beproefde programmeringsstrategie voor kleinere doelgroepgerichte zenders. OP12 heeft dan ook niet de bedoeling om, zoals een generalistische zender, zoveel mogelijk kijkers tegelijk te bereiken. OP12 wil immers met zijn specifiek aanbod zo goed mogelijk tot bij de specifieke doelgroepen komen. Om de “kijkkans” zo hoog mogelijk te maken, is het “snel herhalen” (de dag zelf of binnen de week) van een programma doeltreffend. Door een programma meerdere keren uit te zenden, verhoogt het bereik van de programma’s sterk.
2010 2011 2013
Eén 35 36.9 39.3
Canvas 31 31.7 52.2
Ketnet 78 76.1 85.8
OP12 69.4
Tot VRT 48.7 61.1