Ook CD&V en VB experimenteren al volop met de mogelijkheden van het internet. Een lang leven lijken de verbodsbepalingen rond internettelevisie alvast niet meer beschoren.
Volgens de huidige regelgeving moeten televisie-omroepen partijpolitiek onafhankelijk zijn. Gelijkaardige bepalingen gelden ook voor radio-omroepen. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) kan overtreders bestraffen. Dé vraag die echter steeds vaker rijst, is wat een omroep is. Internet sloopte de drempel voor de verspreiding van beelden, bewerkte filmpjes en allerlei commentaren. In theorie kan iedereen eigen programma's op een site zetten, zonder daarom noodzakelijk onder de mediadecreten te vallen. Partijen en politici maken daar ook steeds vaker gebruik van.
Premier Verhofstadt zet elke week de persconferentie na de ministerraad op zijn website. In de aanloop naar 8 oktober liet CD&V filmpjes maken rond het ordewoord respect en verzamelde die op www.tvrespect.be. Ook het VB zet montages van speeches, congressen en partijdagen op de site onder de titel TV Vlaams Belang.
We spreken pas van een programma als er een regie, een begin en een einde is." Een podcast van een persconferentie valt daar dus niet onder. "Het staat bijvoorbeeld ook elke politicus vrij een webcam in zijn bureau te zetten en iedereen altijd te laten meekijken. Dat is geen programma", aldus Bulté. Wat CD&V en VB doen, ligt al iets delicater. "We moeten geval per geval bekijken. Wordt er met een duidelijke regelmaat nieuw materiaal aangekondigd?
Zit er een opbouw in, worden verschillende items tot een verhaal gemonteerd?" Wie duidelijk te ver ging, was Vlaams Parlementslid Jurgen Verstrepen (VB). Elke week maakte hij een Zwart of Wit-uitzending van twee uur, die op zijn website te beluisteren was maar ook via digitale radio. Het radiostation VB6015 moest wegens problemen met de wetgeving ook steeds verdere oorden opzoeken. Verstrepen werd onder meer vanwege de al te duidelijke partijband veroordeeld tot een boete van 12.500 euro, maar heeft zijn podcast nog altijd op zijn website staan. De Vlaamse regels zijn behoorlijk streng, maar uitwijken naar soepeler oorden is doorgaans geen optie.
Als Open Vld vanuit Wallonië zou proberen te opereren, zou de VRM er weinig moeite mee hebben aan te tonen dat het wel degelijk om een initiatief gaat dat onder de Vlaamse wetgeving valt. Ook op internet vallen dus nog grenzen te trekken. Op middellange termijn kan dat echter allemaal verleden tijd zijn. De EU werkt momenteel aan een richtlijn 'Televisie zonder grenzen', die dit najaar al rond kan zijn en twee jaar later in Vlaamse decreten gegoten moet zijn. De nieuwe richtlijn zou omroepen definiëren als ondernemingen "waarvan de belangrijkste activiteit het verzorgen van radio- of tv-programma's is". Wie daar niet onder valt, zoals politieke partijen, zouden de handen vrij krijgen voor internet en zelfs digitale televisie.
Reacties